Menu

Pageturner voor (jong)volwassenen

afbeelding van Maartje Swillen
Leestip van Maartje Swillen Boekhandelaar

Pageturner voor (jong)volwassenen

Eén van de voordelen van boekhandelaar zijn (er zijn er meer dan enkel dit), is dat het een perfect excuus is om ook jeugd- en YA-literatuur te blijven lezen.

(Niet dat daar een excuus voor nodig is, maar goed.)

Nicola Yoons eerste boek - alles wat je lief is - was evengoed als dit een pageturner, maar dan wel eentje met een doorzichtige plot en weinig verdere verrassingen. Haar tweede toont dat ze toch wat verder staat intussen.

Daniel is een jongen die zich al zijn hele leven netjes gedraagt, maar op de dag van zijn toelatingsgesprek aan een prestigieuze universiteit ineens losslaat. Natasha is een meisje dat binnen 24 uur gedeporteerd zal worden naar Jamaica, hoewel ze eigenlijk in New York is opgegroeid. Natúúrlijk lopen ze elkaar tegen het lijf en worden ze smoorverliefd en is er een eerste kus! En spanning! En een einde! Het is tenslotte een YA-boek uit Amerika, een paar clichés zijn onvermijdelijk.

Wat De zon is ook een ster bijzonder maakt, is hoe breed Yoon het verhaal af en toe laat uitdijnen. Je krijgt stukken uit het perspectief van beide tieners, maar net zo goed stukjes kwantumfysica, of het hele leven van Natasha's advocaat in een kort, krachtig hoofdstuk, of de geschiedenis van haardracht in de Afro-Amerikaanse samenleving, en hoe het komt dat de hele cosmeticamarkt die zich daarop richt in Amerikaans-Koreaanse handen is.

Dat geeft een boeiend verhaal, de clichés zijn mooi genoeg om te ontroeren en worden vaak genoeg door iets verrassend onderbroken, zodat ze niet gaan vervelen. Goed voor zestienjarigen, maar net zo goed voor volwassenen die het, qua lezen dan, even wat rustiger aan willen doen.
 
Suggesties: 
Dit boek is iets voor lezers van …. (auteurs, …)
John Green

Synopsys

De wegen van Natasha en Daniël (allebei ca. 18 jaar, afwisselend ik-figuur) kruisen elkaar in New York op de dag dat Natasha zal worden uitgezet naar Jamaïca. Daniël probeert haar ervan te overtuigen dat ze een gezamenlijke toekomst hebben. Vanaf ca. 15 jaar.
afbeelding van Maartje Swillen
Leestip van Maartje Swillen Boekhandelaar
Deel deze tip:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Image CAPTCHA
Type de code over in bovenstaand veld.

Reacties