Eva Caers
Leestip van Eva Caers
I always carry a heavy handbag, since it's full of books

Een queeste vol helden en Griekse mythologie

14 januari 2024

Percy Jackson is een fenomeen dat in hetzelfde rijtje als Harry Potter hoort. Zelf zat ik zo'n tien jaar geleden volop op de Hogwarts Express, en ging de hype van Percy Jackson een beetje aan mij voorbij. Het verschijnen van de gloednieuwe serieverfilming leek mij dan ook dé gelegenheid om deze held te ontdekken. En wat een plezier was dat!

Perseus 'Percy' Jackson is in het eerste deel van de reeks een jongen van 12 die met zijn moeder in New York woont. Al van jongs af aan krijgt hij af te rekenen met ADHD, dyslexie en vooral: heel veel problemen. Percy ziet namelijk dingen die anderen niet kunnen zien, en dat leidt ertoe dat hij keer op keer van school wordt weggestuurd. Tot Percy er op een dag achterkomt dat al zijn vreemde kwalen en problemen één oorzaak hebben: hij is een halfgod, de zoon van Poseidon, en de monsters, die hij kent uit de Griekse mythes die zijn moeder hem altijd vertelde, hebben het op hem gemunt. Percy wordt naar Camp Half-Blood gebracht, waar hij zal leren zijn krachten te beheersen en zijn mannetje te staan tegen de mythische monsters. Wanneer hij ervan beschuldigd wordt de meesterschicht van Zeus gestolen te hebben, wordt hij op queeste gestuurd om de schicht te vinden en terug te geven aan Zeus. Samen met zijn beste vriend Grover en Annabeth, de dochter van Athena, gaat hij op een bijzonder avontuur, waarbij hij nog veel andere mythische wezens zal tegenkomen...

Na het eindigen van het eerste boek greep ik meteen naar het tweede. En het derde. En jawel, ondertussen ook naar het vierde. Riordan creëert een personage dat een held is, maar ook een doorsnee tienerjongen die zijn plek zoekt in de goden- en mensenwereld. Een personage dat herkenbaar is, dat zijn gebreken heeft, maar ook dapper is en zijn grenzen verlegt. Bovendien zit het boek boordevol humor en het gebruik van de Griekse mythes bracht mij vaak terug naar mijn lessen Latijn. De volledige Percy Jackson-reeks is voor mij een late ontdekking, maar misschien wel een van de mooiste die ik het afgelopen jaar heb gedaan!

Synopsis

Percy (ik-figuur) is twaalf als hij ontdekt dat hij de zoon van de god Poseidon is. Hij krijgt opdracht om de gestolen bliksemschicht van oppergod Zeus te zoeken om een oorlog tussen de Griekse goden te voorkomen. Vanaf ca. 12 jaar.

Eva Caers
Leestip van Eva Caers
I always carry a heavy handbag, since it's full of books

Percy Jackson and the lightning thief
Titel:
Percy Jackson and the lightning thief
Auteur:
Rick Riordan
# pagina's:
374 p.
Uitgeverij:
Puffin
ISBN:
9780141346809
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Grieks-Romeinse mythologie
Aanbevolen voor:
Dagdromers ,
Nostalgici
Doelgroep:
Jeugd,
Vanaf 12-14 jaar

Gerelateerde leestips