Gedaan met pleasen! Tijd voor meer rust en plezier. Een kritische blik op tijdsbesteding.
Een belangrijk boek over een serieus thema, vlot geschreven én met de nodige humor. Weinigen doen het Anouck Meier na (o.a. bekend van de podcast Werk & Leven). Dit boek geeft je zowaar goesting om je te verdiepen in het verband tussen zaken als kapitalisme, machtsverhoudingen en tijdsdruk (jaja, wie had dat ooit gedacht? 😉). En je krijgt praktische tools om aan de slag te gaan met mind management, proactief rust en plezier inplannen. Wie wil dat nu niet!?
Wat ik zo goed vind aan dit boek is dat Anouck het welbekende gevoel van chronische overweldiging binnen de bredere maatschappelijke context plaatst. Ze toont aan hoe schadelijk de heersende visie op productiviteit is, benadrukt dat je het gevoel tekort te schieten niet zomaar kan afschuiven op het individu dat maar wat harder zijn best moet doen (met positieve mantra’s alleen kom je er niet) en neemt de systemen onder de loep die ons gevoel van tijdstekort versterken. Hustle culture, anyone? Ik ken in ieder geval weinig mensen die blij worden van dat reactieve leven, de gedachte constant beschikbaar te moeten zijn, voortdurend andermans brandjes blussen en niet toekomen aan je eigen noden. Maar als dat hetgeen is wat vaak beloond wordt, tja… Ingaan tegen de dominante cultuur is een zware opgave voor de pleasers en perfectionisten onder ons. En het is één ding om te zeggen dat je bv. maar wat minder op je smartphone moet zitten, maar als je weet dat daar een hele industrie achter zit die er net profijt van heeft dat jij zoveel mogelijk uren aan dat toestel gekluisterd zit… aartsmoeilijk.
In dit boek brengt Anouck heel helder de invloed van het patriarchaat, hustle culture en de aandachtseconomie in kaart. Ze toont hoe onze kijk op tijdsbesteding historisch gegroeid is en samenhangt met uitbuiting van vrouwen, minderheidsgroepen, de aarde, ... Zeer boeiend! Die samenhang tussen dat alles maakt het natuurlijk moeilijk om op te lossen of stappen naar verbetering te zetten. Dit boek biedt dan ook geen quick fixes, wel een kritische blik op tijdsbesteding die je inzicht geeft in structurele ongelijkheid en je helpt om te kiezen voor wat belangrijk is.
Hoog tijd dat er meer aandacht is voor dit alles en vooral: dat er concrete verandering komt. Wij lezers zullen alvast bottom-up beginnen met zoveel mogelijk bewustwordingsballonnetjes op te laten in onze omgeving! 💪🏽
Velen onder ons zijn daar natuurlijk al lang mee bezig, gelukkig maar! Zelf begon ik enkele jaren geleden, op aanraden van mijn zus, de podcast Werk & Leven te beluisteren en later volgde ik de cursus Tijdsbaas XL. Heerlijk om met Kelly en Anouck, en een bende enthousiaste Tijdsbazen, op pad te gaan! Ik kon tegen de mensen rondom mij niet zwijgen over alles wat ik van hen hoorde en leerde. Niet iedereen in mijn omgeving bleek daar zo hard mee bezig te zijn, maar naarmate het leven zijn gang ging (veranderingen op werkvlak, relaties en al wat daarbij komt kijken, de komst van kinderen, het omgaan met ouders en schoonouders, …) kwamen de thema’s uit Werk & Leven toch ook bij anderen meer en meer ter sprake. Er is een duidelijke nood, zoveel is zeker.
In dit boek komen heel wat dingen uit de podcast en uit de cursus Tijdsbaas XL opnieuw aan bod, maar voor dit soort thema’s kan een goeie reminder op tijd en stond geen kwaad 😊 Ik hoop dan ook dat dit gedachtengoed in deze toegankelijke boekvorm een groter publiek gaat bereiken! Ik vermoed dat ik het boek nog aan veel mensen ga mogen uitlenen, die er wel wat aan kunnen hebben 🤭 En zo, in plaats van elkaar als krabben naar beneden te halen, gaan we samen voor dat ripple effect waarbij we elkaar alsmaar meer ondersteunen en inspireren als een echte sisterhood.
Ready for the revolution? 💪🏽