Menu

Over ons

There’s so much more to a book than just the reading – Maurice Sendak

Leuven Leest overal.

Leuven heeft vruchtbare grond voor de Letteren!  Naast talloze boekhandels, bibliotheken en fantastische leesplekken hebben we vooral veel lezers...
En voor die lezers willen we alles samenbrengen:
Een onuitputbare voorraad leestips van mensen die van boeken houden
Alle literaire evenementen in één overzichtelijke kalender
Alles wat er rond boeken beweegt, uitgelicht speciaal voor jou
Leuke leesplekken in het Leuvense
En tenslotte al die literaire spelers die Leuven rijk is, samengebracht op een kaart

Centraal sta jij als lezer en hopelijk voel je je hier thuis!

Sfeerbeelden van Cecilia Verheyden

Van collectie naar connectie

Leuven Leest is een verhaal van samenwerkingen.

Gedurende de voorbije maanden hebben 30CC, de Bib Leuven en Cultuurconnect het oor te luister gelegd bij lezers in Leuven. Waar dromen ze van? Wie willen ze ontmoeten? Welke leestips zoeken ze? Het besluit staat vast: boeken en lezen moeten zichtbaar(der) worden.   Daarom nodigt Leuven Leest alle literaire spelers uit om mee te bouwen aan dit netwerk.  Iedereen is welkom, elke lezer, boekhandel of uitgeverij... 

Een actieve missie

Het belangrijkste doel van Leuven Leest is gemeenschapsvorming: ontmoeting creëren rond lezen. Lezen kan de basis zijn voor ontmoeting, verbinding, begrip en verrijking, in een individualistische samenleving. Verder wil het project ook lezen zichtbaar maken in Leuven, om zo enerzijds Leuvenaars aan te zetten tot lezen, maar anderzijds ook Leuven op de kaart te zetten als ‘leesstad’. Toegankelijkheid en vanzelfsprekendheid zijn troef: lezen levert een belangrijke bijdrage tot zelfkennis, zelfontplooiing en emancipatie en is een belangrijke katalysator voor het  begrip van de ‘ander’ en van andere culturen. Ten slotte stimuleert een project als Leuven Leest ook literaire creatie, van jongs af aan.
Een missie die doet dromen

Een missie die doet dromen

Onze missie is om alles wat in Leuven op literair vlak leeft, samen te brengen in Leuven Leest, een interactieve community van lezers, stakeholders en schrijvers. 
Maar daar stopt onze ambitie natuurlijk niet; Leuven wordt dé stad van de lezers en gaat van boekencollectie naar connectie. Lezers krijgen hun plek in de stad, lezen is zichtbaar in de stad en LL wordt een ware verbinder.
Zo wordt Leuven de plek waar niet alleen de kunst van het samenleven wordt beoefend (Youtopia), maar ook de kunst van het samen-lezen. 
En onze dromen reiken ook verder: we willen van Leuven dé leesstad van Vlaanderen maken. We willen Leuven op de kaart zetten in Europa en de wereld.  Omdat we geloven in de kracht van literatuur, in de kracht van cultuur. 

Onze ambassadeurs

Ontdek alle toffe
leesplekken in Leuven

Een gezellig bankje in een park, een gezellige stoel in een boekenwinkel of een rustige plek in één van onze bibliotheken. Ontdek ze allemaal op onze Leuvenleestkaart.
Bekijk alle leesplekken