Druk in Leuven - de selectie van Sophia Derhore

Druk in Leuven - de selectie van Sophia Derhore

16 april 2024

Van 26 tot 28 april vindt de 2de editie van het woord- en boekenfestival Druk in Leuven plaats. Het programma bestaat uit tal van activiteiten. Omdat er voor elke boekenliefhebber méér dan wat wils is, vroegen we aan enkele Leuven Leest ambassadeurs wat hun aanraders zijn. Sophia Derhore, leesambassadrice bij de Bronzen Uil namens Leuven Leest.

Als fan van graphic novels ben ik heel enthousiast dat het programma van Druk in Leuven dit jaar zoveel aandacht geeft aan het beeldverhaal. De extra dimensie van beeld kan zorgen voor meer emoties en diepgang. De graphic novel wordt nog te weinig in de armen gesloten door boekenfans. Daarom raad ik iedereen aan om van Druk in Leuven dit jaar een stripeditie te maken! Mijn tips voor de ultieme stripbeleving:

Draw for Change

Tijdens mijn stage bij Culture Club (Radio 1) heb ik een item voorbereid over Draw For Change en was meteen fan. Draw for Change heeft verschillende luiken: het is een graphic novel, maar ook een documentaire waarin zes vrouwelijke cartoonisten hun verhaal doen. Deze cartoonisten wonen elk in landen waarbij het niet evident is om een mening te hebben, laat staan als vrouw. Tijdens Druk in Leuven leest Catherine Vuylsteke voor uit de graphic novel, terwijl er clips uit de documentaire en geanimeerde cartoons op beeld komen. Maak je klaar voor een multilevel onderdompeling in de wereld van straffe vrouwen.

Expo: Censuur in de strip

Om in hetzelfde thema te blijven, tip ik ook de expo Censuur in de strip. Cartoons zijn een manier om uiting te geven aan emoties en opinies. Van cartoons over de actualiteit tot volledige graphic novels die taboes de wereld uit helpen. De pen - euh- het potlood is machtiger dan het zwaard!

Geschiedenis van de strip

Als je nog meer wil weten over waar het allemaal begon en waar het allemaal naartoe gaat met de strip, dan vertrouw ik je graag toe aan Charel Cambré en Kurt Morissen. Zij begeleiden je tijdens een unieke show 'De geschiedenis van de strip' op een reis terug in de tijd met de belangrijkste mijlpalen in de stripgeschiedenis.

Stripgids Salon

Tijdens het Stripsgids Salon komen Kim Duchateau, Kristof Spaey, B. Carrot en Eva Hilhorst op de babbel bij VRT-journaliste Marjan Temmerman. Als kers op de taart zal Kristof Spaey voor het eerst meer vertellen over de strip die hij dit jaar uitbrengt! Al een tipje van de sluier: het zal zich afspelen in Leuven. Voor meer details zullen we naar de talkshow Stripgids Salon moeten gaan.

Workshop 'beeldende verhalen schrijven'

Wil je toch liever zelf aan de slag met woord en beeld? Dan kan je ook nog altijd de workshop ‘beeldende verhalen schrijven’ volgen. Ervaar hier de kruisbestuiving tussen woord en beeld in levende lijven. Ontdek hoe de beelden jouw woorden kunnen aanvullen - en omgekeerd natuurlijk.

Maak jij er ook een stripeditie van?