The wren, the wren - Moeders en dochters
Elke D'hoker
Leestip van Elke D'hoker
professor Engelse literatuur en veellezer

Moeders en dochters

6 februari 2024

Hoewel dit boek over moeders en dochters gaat, en in het bijzonder Carmel en haar dochter Nel, is de afwezige spil van het boek een man: Carmels vader, een beroemde Ierse dichter, die zijn jonge gezin in de steek liet. Anne Enright, die met The Gathering de Booker Prize won, laat zich van haar beste satirische kant zien in het doorprikken van de romantische mythe van de Grote Vaderlandse Dichter die zich alles kan permitteren in het belang van Schoonheid en Kunst. Heerlijk zijn ook de gedichten die ze schreef in naam van die fictieve dichter, zoals het titelgedicht, The Wren, The Wren.

Een heel andere Enright krijgen we te zien in de karakterisering van de complexe relatie tussen alleenstaande moeder en enige dochter: de evolutie van die relatie van liefdevolle twee-eenheid over turbulente verwijdering tot nieuw evenwicht is heel mooi en herkenbaar beschreven. Ook dochter Nels liefdesperikelen in digitale tijden zijn heel treffend weergegeven.

Kortom, echt een aanrader: wijs, herkenbaar, scherpzinnig en vaak erg grappig.

Synopsis

Een Ierse dichter verlaat vrouw en kinderen en hertrouwd in de Verenigde Staten. De vrouwelijke achterblijvers worstelen met zijn vertrek.

Elke D'hoker
Leestip van Elke D'hoker
professor Engelse literatuur en veellezer

Titel:
The wren, the wren
Auteur:
Anne Enright
# pagina's:
276 p.
Uitgeverij:
Jonathan Cape
ISBN:
9781787334618
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Moeder-dochterrelatie, Familie, Trauma's
Aanbevolen voor:
Grapjassen ,
Romantici ,
Wereldverbeteraars
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips