Lies Vanden Abeele
Leestip van Lies Vanden Abeele

Goede voornemens

23 november 2022

Het was redelijk toevallig dat ik dit boek las juist op het moment van het jaar waarop mensen beginnen nadenken over wat ze volgend jaar willen veranderen aan hun leven. Ik hoorde de schrijver, Cal Newport, spreken op een podcast en wat hij te zeggen had intrigeerde me.


Ik ben al een goede zeven jaar van alle sociale media af. Er kwam een moment waarop het constante ‘aan’ staan en scrollen mij duidelijk ongelukkig maakten. Het stoppen ging redelijk makkelijk. Vergelijkbaar met iemand die ziek wordt na het eten van iets voelde ik na mijn breuk geen enkel zin om de sites die ik verliet terug te consumeren.

Dit betekende echter niet dat ik een volledig offline leven leid. Verre van. Dat is ook een beetje het probleem dat me aanspoorde om Digitaal minimalisme te lezen. Netflix, Disney +, YouTube, … Ik vul mijn dagen veel te vaak met het scrollen op deze sites, op zoek naar iets dat ik wil kijken, om dan een serie te bingen in één ruk waardoor ik na een tijdje de serie helemaal beu ben. Hoog tijd om daar, net zoals bij sociale media, een verandering in te brengen, leek me.


Digitaal minimalisme is geschreven door Cal Newport, een computerwetenschapper en auteur van een resem andere productiviteitsgerichte boeken. Zijn boek Diep Werk had ik al gelezen, en een paar jaar geleden schreef hij ook een boek over e-mail.

Digitaal minimalisme is een beetje anders dan de andere boeken die hij schreef. Het is veel meer een praktische gids naar een nieuwe manier van omgaan met digitale tools.


Het voornaamste dat me aanstond aan het boek was dat Newport niet suggereert dat we allemaal proberen om terug te gaan leven als in de pre-internet dagen. In de plaats pleit hij voor een slim gebruik van de digitale wereld op basis van onze diepst gekoesterde waarden.

Daarvoor suggereert hij eerst een “digitale opruimperiode” van dertig dagen. Een periode waarin je probeert om het digitale zoveel mogelijk links te laten liggen binnen de mate van het mogelijke. Het is niet alleen een periode van onthouding, maar moet juist een periode zijn waarin je diep nadenkt over je waarden en op zoek gaat naar offline vrijetijdsbesteding die jou prikkelt. De “digitale opruimperiode” is geen detox, het is geen dieet om daarna terug opnieuw in oude gewoontes te vallen, maar een manier om even afstand te nemen en ervoor te zorgen dat we — gestuurd door onze waarden — op een gezondere manier kunnen omgaan met de digitale wereld.

Een groot deel van het boek gaat dan ook over wat die vrijetijdsbesteding zou kunnen zijn. Dit deel van het boek is trouwens zelfs voor iedereen interessant, ook al heb je geen interesse om dertig dagen afstand te doen van de digitale wereld.


Na het lezen van Digitaal minimalisme ben ik me alleszins bewust van het nogal eenzijdige karakter van mijn vrijetijdsbesteding en voel ik een motivatie om daarmee aan de slag te gaan, eventueel na een dertig dagen durende opruimperiode.

Synopsis

Eenvoudige en praktische methode om de tijd die wordt besteed aan online media radicaal terug te brengen en zo zinvoller en effectiever ermee om te gaan.

Lies Vanden Abeele
Leestip van Lies Vanden Abeele

Digitaal minimalisme : doelbewust omgaan met digitale overvloed
Titel:
Digitaal minimalisme : doelbewust omgaan met digitale overvloed
Auteur:
Cal Newport
# pagina's:
301 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Business Contact
ISBN:
9789047011903
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Digitalisering en maatschappij, Internet ; verslaving, Smartphones, Sociale media, Digitale media, ICT en maatschappij, Tijdmanagement
Aanbevolen voor:
Nostalgici ,
Wereldverbeteraars
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips