Guido Eekhaut
Leestip van Guido Eekhaut
Schrijver, maar ook lezer.

Gluren naar buren

22 juli 2020


Tine Bergen is een gevaarlijk schrijver. Ze lokt je mee tot in het hart van een doorsnee gezin, in een wat aanvankelijk een doorsnee verhaal lijkt, en in het verslag van een ongewoon maar niettemin banaal ongeluk. Hoe zit dat met de auto van Esther’s man die — schijnbaar zonder een bestuurder — de buurman doodrijdt? Een ongeluk, al gaat de politie daar toch een zaak van maken. Maar Esther heeft een verhouding met een andere man, haar zoontje zit in die auto van zijn vader, en die buurman blijkt de bij wijlen hardvochtige leraar van het zoontje te zijn. En laat Esther dan nog een troebele relatie met haar familieleden hebben — een doorsnee gezin, quoi?

Nee, niet als het van Bergen afhangt. Want elk miezerig detail is betekenisvol, en leidt tot speculatie, tot verdachtmakingen.

Achter deze situatie, en achter de gevel van een gemiddelde Vlaamse woning, kronkelen zich passies en complotten. Zo kent iedereen er wel in de familie, maar in die van Esther komt er de politie in te pas,. Is het ongeluk niet meer dan een fatale samenloop van omstandigheden, of schuilen er schaduwen achter andere schaduwen? Wilde iemand de buurman opzettelijk aanrijden? Regelde iemand dit ongeluk?

Aan de hand van korte hoofdstukken en met een koele en sobere stijl, voert Bergen ons tot achter de coulissen van deze familie, van Esther en de problemen met haar vader en grootvader, van de relaties tot haar omgeving. Het is een web van intrige, ingeperkt door een bijna abstracte alledaagsheid. De lezer krijgt stukje bij beetje brokjes van een taart gevoerd, die plots heel uiteenlopende smaken blijkt te hebben, en die uit elkaar valt, net zoals het gezin van Esther.

Welke rol speelt haar man in het hele verhaal? Wat wéét haar achtjarige zoon, en wat heeft hij zich in zijn hoofd gehaald? Doorheen de twijfels die Esther plagen, doorheen de onzekerheden, moet de lezer proberen de intrige te ontwarren. Net als in haar eerdere boek, gaat de lezer mee in de wereld van Esther, en in haar veronderstellingen en gevoelens. Dat creëert een bij wijlen enge, bijna claustrofobische sfeer van een vrouw die de gevangene is van haar omgeving, haar huwelijk en haar sociale verplichtingen.

Bergen bevestigt hiermee haar talent: ze slaagt erin om de intieme, huiselijke thriller naar nieuwe hoogte te voeren. Kortom: Bergen staat weerom op de lijst van de Poirot-winnaars.

Guido Eekhaut
Leestip van Guido Eekhaut
Schrijver, maar ook lezer.

Zullen we het liefde noemen? : psychologische thriller
Titel:
Zullen we het liefde noemen? : psychologische thriller
Auteur:
Tine Bergen
# pagina's:
262 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789460018862
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Burengluurders ,
Fijnproevers ,
Nachtraven
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips