Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

Een oud geheim duikt op tijdens de Franse Hugenotenoorlogen

1 juni 2021

Minou Joubert woont in Carcasonne met haar vader, broer en zus wanneer ze op een dag een briefje vindt in haar vaders boekenhandel met daarop de tekst 'Ze weet dat je nog leeft'. Niet veel later helpt ze de roodharige hugenoot Piet Reydon de stad uit ontsnappen nadat hij gezocht wordt voor een moord en de diefstal van een heilige relikwie. Wanneer Minou met haar broer naar Toulouse wordt gestuurd, ontmoet ze Piet opnieuw, die daar een van de leiders is van het protestantse verzet. De onrust tussen katholieken en hugenoten zal tot bloedvergieten leiden. Piet en Minou zitten samen vast in de stad, terwijl ook de dame van Puivert op Minou jaagt.

Dit boek speelt zich af tijdens de Hugenotenoorlogen in Frankrijk in de 16de eeuw. Een setting die me altijd geboeid heeft, maar die ook heel gruwelijk kan zijn. Te midden van dit alles duikt een oud familiegeheim op. Het mysterie is goed opgebouwd, samen met Minou kom je stilaan achter de waarheid. De conclusie zit misschien niet zo ingenieus in elkaar als bij een Ken Follett, maar ik kreeg een antwoord op al mijn vragen en was dus best tevreden met het einde.

Ik was vooral ook geïnteresseerd in de religieuze onlusten in Toulouse en de rest van het zuiden. Die vormen een beklijvende achtergrond voor dit verhaal. Af en toe vertelt Mosse ook over de intriges aan het hof van Catherine De Medici, maar het draait toch vooral om de gebeurtenissen in Carcasonne, Toulouse en Puivert.

Minou is een fijn hoofdpersonage, maar ook de andere personages zijn levendig uitgewerkt. Haar broer Aimeric en zusje Alis, Mevrouw Noebel, haar tante en diens strenge schoonzus. En ook Blanche, vrouwe van Puivert, en Vidal een bisschop met veel ambitie.

De half Nederlandse Piet is het andere hoofdpersonage en met hem had ik misschien minder direct een klik. Hij is betrokken in de diefstal van een heilige relikwie en dat is gewoon minder mijn ding. Zijn relatie met Minou groeit doorheen het boek en misschien wordt het soms wat te toevallig en zoetsappig, maar ik kon het wel hebben.

Dit boek heeft me overtuigd om meer van Mosse te lezen. Zeker omdat het vervolg-stad der tranen-naar de Barthelomeusnacht zal leiden, de gruwelijkste gebeurtenis uit deze religieuze strijd.

Synopsis

In het door godsdiensttwisten verdeelde Frankrijk van de 16e eeuw zijn de katholieke Milou en de Hugenoot Piet op elkaar aangewezen als ze vast komen te zitten in Toulouse.

Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

Tijden van vuur
Titel:
Tijden van vuur
Auteur:
Kate Mosse
# pagina's:
478 p. : ill.
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789022583586
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Godsdienstoorlogen ; Frankrijk ; 16de eeuw
Aanbevolen voor:
Wereldburgers ,
Nachtraven
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips