Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

Het verhaal achter het monster

6 januari 2023

Medusa is een Gorgon, maar in tegenstelling tot haar twee onsterfelijke zussen, is zij wel sterfelijk. Op een dag wordt ze door de zeegod Poseidon verkracht in de tempel van Athene. De godin neemt achteraf wraak door Medusa te vervloeken met slangenhaar zoals haar zussen, maar vooral met een dodelijke staar. Iedereen die haar aankijkt verandert in steen. Ondertussen moet Perseus, zoon van oppergod Zeus en Danae, op queeste om zijn moeder te redden van een gedwongen huwelijk. Zijn missie? Het hoofd van een Gorgon.

Er is niemand die enthousiaster kan vertellen over Griekse mythen dan Nathalie Haynes. Dit enthousiasme vind je terug in haar boeken. Stone blind krijgt opnieuw vijf sterren van mij. Het is een absolute parel.

Het verhaal gaat over Medusa, maar dit is niet het verhaal dat je gewend bent. In dit boek wordt alles omgedraaid. Gorgons zijn geen monsters met een slangenkop en Perseus is niet de held van de dag, maar een stomme jongen die niks kan bereiken zonder hulp van de Goden.

En die Goden spelen misschien wel nog meer dan Medusa de hoofdrol. Zeus, Hera, Poseidon, Hermes en Athene. Zij kijken toe op de stervelingen en spelen met hen. Er zit veel humor in de hoofdstukken van de Goden, maar tegelijk ook best wel wat dramatiek.

De hoofdstukken worden net zoals bij 'A thousand ships' afwisselend vanuit heel wat perspectieven verteld. Medusa, Athene, Perseus en Andromeda komen het meest aan bod, maar Haynes kiest voor zoveel verschillende personages die allen echt bijdragen aan het verhaal. Dit is storytelling in zijn puurste vorm.

Hoe goed de boeken van Madeline Miller, Pat Barker en Jennifer Saint ook zijn. Nathalie Haynes is de echte queen van de Greek myth hervertellingen. Ik hoop dat er snel een volgend boek uitkomt en in de tussentijd moet ik maar eens tijd maken voor 'the children of Jocasta'.

Synopsis

Feministische hertelling van de mythe van Medusa.

Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

Stone blind : Medusa's story
Titel:
Stone blind : Medusa's story
Auteur:
Natalie Haynes
# pagina's:
371 p.
Uitgeverij:
Mantle
ISBN:
9781529061499
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Grieks-Romeinse mythologie, Vrouwen ; oudheid
Aanbevolen voor:
Wereldburgers ,
Nostalgici
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips