Goede verhalen geef je door!
Wat zeg je? Volksverhalen zijn voor kinderen? Komaan! Dit boek is ook voor jou een echte aanrader, en ik leg je graag uit waarom.
Sassafras de Bruyn dook diep in de vertelgeschiedenis op zoek naar prachtige verhalen vol levenswijsheid. Ze bundelde die volgens de vier elementen: water, aarde, lucht en vuur. En dat is niet het enige wat deze verhalen gemeenschappelijk hebben, want in elk verhaal transformeert een mens in een dier (en heel af en toe ook andersom).
Al lezend ontdek je bijvoorbeeld hoe de aarde is ontstaan, vanaf welk moment er olifanten over de wereld rondlopen en waarom je nooit een groen ei met paarse stippen moet opeten, als je dat al zou overwegen. (Het blijkt evenmin aangewezen om een drakentraan in te slikken, maar de kans dat jij ooit voor die keuze staat lijkt me verder klein.)
Los van die magie, lees je ook over de vreemde soort die wij mensen zelf zijn. Jaloerse wezens zijn we, dat is duidelijk, nieuwsgierige aagjes en machtswellustelingen. We blijken wereldwijd erg ver te gaan om een lief te veroveren, of onze vijand een loer te draaien. We hechten allemaal veel waarde aan vriendschap en familie. En de liefde blijkt ongrijpbaar, overal!
Ik las dit boek héééél traag, aan het tempo van één verhaal per keer. En wat een plezier beleefde ik qua taal en beeld (de illustraties zijn echt wonderlijk mooi, in vele tinten blauw en in de stijl van het werelddeel in kwestie).
Sassafras De Bruyn schrijft in de inleiding: goede verhalen geef je door. Dus bij deze, beste mensen, vertel het voort!
Synopsis
Al zolang er mensen bestaan, vertellen ze elkaar verhalen. Verhalen over hoe de aarden en de hemel zijn ontstaan, hoe de mensen er zijn gekomen en waarom dieren zijn zoals ze zijn. De rode draad in deze verhalen zijn metamorfosen of gedaanteverwisselingen. Jonge krijgers worden vogels, zeehonden worden vrouwen en meisjes van sneeuw worden wolken. Verhalen over natuur, dieren en mensen, verhalen die troost bieden bij de grote gebeurtenissen in ieder mensenleven.