Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

De kracht van een boek

6 januari 2023

In Cloud Cuckoo Land (in het Nederlands vertaald als 'Wolkenstad') volgen we vijf jonge tieners die allen een outcast zijn in de maatschappij. In de 15de eeuw staan Anna en Omeir elk aan de andere kant van het beleg van Constantinopel. Zeno en Seymour komen elkaar tegen in de 20ste eeuw tijdens een aanslag in een Amerikaanse bibliotheek. En Constance zit alleen in een ruimteschip in de niet zo verre toekomst. Allemaal zoeken ze troost in het boek 'Cloud cuckoo land' met het verhaal van Aethon die op zoek gaat naar de stad in de wolken.

Doerr kan geweldig goed schrijven en doet dat graag uitgebreid. Dit boek is ingedeeld volgens de hoofdstukken van het fictieve boek 'Cloud cuckoo land' en daar tussen volgen we 5 jongeren in drie verschillende 'tijden'. Het is een ambitieus boek waarin je moet wennen aan elk perspectief en het verhaal zich heel langzaam ontvouwt. Doerr wijdt pagina's aan prachtige beschrijvingen.

Ik had wat moeite met de perspectieven van Seymour en Omeir. Ik kreeg maar geen klik. Met Zeno eerst ook niet maar naarmate ik hem leerde kennen groeide mijn sympathie. Het futuristische perspectief van Constance bleek tegen mijn verwachtingen in mijn favoriet.

Er zitten heel wat thema's in het boek. Eenzaamheid, autisme, homoseksualiteit, klimaatverandering.... Maar de grootste story is die over de kracht van boeken en verhalen.

Ik had ergens gehoopt dat op het einde de dingen nog meer in elkaar zouden vallen. Maar eigenlijk was dit echt wel een knap staaltje vertelkunst, waar je wat moeite voor moet doen. Maar de beloning is een verhaal vol hoop en liefde voor boeken..

Synopsis

Vijf buitenbeentjes op verschillende plekken op de wereld en in verschillende tijden vechten voor hun bestaan, terwijl ze hun dromen najagen.

Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

Cloud cuckoo land
Titel:
Cloud cuckoo land
Auteur:
Anthony Doerr
# pagina's:
625 p.
Uitgeverij:
4th Estate
ISBN:
9780008478650
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Boeken
Aanbevolen voor:
Dagdromers ,
Wereldburgers
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips