Leestip van Eva Caers

Denken in kleuren: een staaltje vlotte en behapbare psychologie

23 februari 2023

Heb je je wel eens afgevraagd waarom die ene vriend, vriendin of collega anders communiceert of denkt dan jij? Of ben je benieuwd hoe je zelf functioneert in een groep? Dan is Omringd door idioten van Thomas Erikson de perfecte leestip voor jou.

De Zweedse gedragswetenschapper geeft je inzicht in de DISC-methode, die vertrekt vanuit het idee dat we als mensen in ons gedrag allemaal een (mix van) bepaald(e) type(s) zijn. De vier types (rood, geel, groen, en blauw) stemmen respectievelijk overeen met Dominant, Inspirerend, Stabiel, en Correct (vandaar ook de afkorting 'DISC'). Het idee is dat je door inzicht te verwerven in je eigen kleur(en) en die van anderen efficiënter en vlotter kan communiceren met elkaar, zowel in een professionele als in een persoonlijke context.

Erikson legt je op een bijzonder interessante manier alles uit over de vier kleuren en hun interactie met elkaar. Daarbij benadrukt hij ook telkens dat elke kleur vooral beschouwd moet worden als een verzameling van kenmerken die vaak gezamenlijk voorkomen. De meeste mensen zijn immers ook een mix van twee kleuren. Wat het boek vooral sterk maakt, is het feit dat hij veel concrete voorbeelden uit zijn eigen leven geeft om zijn standpunt te illustreren. Dat geeft de tekst niet alleen een flinke dosis humor, maar zorgt er ook voor dat je meteen begrijpt waar hij het over heeft.

Wie zoekt naar behapbare psychologische non-fictie zal zeker en vast kunnen genieten van Omringd door idioten van Thomas Erikson.

Synopsis

Praktische adviezen voor de verbetering van de communicatie op zowel zakelijk als persoonlijk vlak.

Leestip van Eva Caers

Omringd door idioten : inzicht in de vier gedragstypes (of: Hoe hen te begrijpen die niet begrepen kunnen worden)
Titel:
Omringd door idioten : inzicht in de vier gedragstypes (of: Hoe hen te begrijpen die niet begrepen kunnen worden)
Auteur:
Thomas Erikson
# pagina's:
318 p. : ill.
Uitgeverij:
HarperCollins
ISBN:
9789402710236
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Gedrag, Typologie ; psychologie, Communicatie ; psychologie
Aanbevolen voor:
Burengluurders
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips