Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

Klein Engeland

4 juli 2020

Klein Engeland

Jonathan Coe (1961) schrijft meestal romans met een maatschappelijke ondertoon én met een scherpe schets van de Britse politiek en samenleving.
In zijn verschillende boeken gaat het steeds over een bepaalde periode uit de recente geschiedenis.

Met zijn 13e roman, "Klein Engeland" (2019), schrijft de Engelse auteur een geactualiseerd vervolg op de familie Rotter, na De Rotters Club (2001) en De gesloten kring (2004).

In de trilogie worden de levens van enkele schoolvrienden uit Birmingham tot op heden gevolgd, vanaf de financiële crisis van 2010 tot en met de Brexit (09/2018).

In het extreem gepolariseerde Engeland volgen we de drie hoofdpersonages. Benjamin Trotter als inmiddels gescheiden en in een oude molen op het platteland teruggetrokken schrijver die aan zijn magnum opus werkt.

Sophie, de dochter van zijn innig geliefde zus Lois, is een kunsthistorica die op de universiteit waar ze les geeft het mikpunt wordt van beschuldigingen over trans-genders.

De linkse columnist Dough, een politiek commentator, die gepassioneerde columns schrijft over de arm-rijkverhoudingen vanuit zijn prijzige loft in Chelsea en die het aan de stok krijgt met zijn radicale, puberende tienerdochter Coriander die juist alles doet om sociale gelijkheid te bevorderen .

Ergens zegt Dough "...de mensen gaan stemmen zoals ze altijd stemmen: vanuit de onderbuik. Deze campagne zal worden gewonnen met slogans, instincten en emoties". Achter deze emoties zit het beeld van de verongelijkte blanke, Britse burger, die genoeg heeft van de 'politieke correctheid' in de samenleving en in bepaalde media en meer specifiek bij de BBC.

Een genuanceerde roman, hard over een land dat van zichzelf is vervreemd met politici die het algemeen belang onderschikken aan het eigenbelang (herkenbaar?). Met de frustratie van het "gewone volk" als gevolg.

Deze roman bevat voor mij te veel clichés, één-dimensionale karakters en voorspelbare verhaallijnen, de zgn. politieke correctheid en de gevolgen ervan worden wel goed aan de kaak gesteld.

Het is een boeiende, vlot en helder geschreven tragikomische satire voor een breed publiek, maar ik mis diepgang. Coe blijft een goede chroniqueur van het moderne Engeland. Hij schetst een goed beeld van de maatschappelijke en politieke ontwikkeling van Engeland tot op vandaag. Of hoe het land op een brexit is afgestevend.

Ik heb de andere romans van Jonathan Coe gelezen en vond ‘What a carve up’ (Het moordend testament -1994-) en de twee eerdere Trotter-romans veruit zijn beste werken, beter dan dit laatste deel van de trilogie.

ISBN-nummer: 9789403149004

Verschijningsdatum: 21/03/2019

Aantal bladzijden: 493

Uitgeverij: De Bezige Bij

Synopsis

Derde deel, na De gesloten kring, van de Rotters-trilogie, vanaf de financiële crisis van 2010 tot en met de Brexit.

Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

Klein Engeland
Titel:
Klein Engeland
Auteur:
Jonathan Coe
# pagina's:
493 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403149004
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Groot-Brittannië ; 2010-
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips