Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Het tragische levensverhaal van een bijzondere vrouw uit de 15e eeuw

28 oktober 2020

samenvatting

6 november 1479: Juana/Johanna, de derde dochter van Isabella van Castilië en Leon en van Ferdinand van Aragon wordt geboren in Toledo. Als ze 17 is, niet onknap en intelligent, wordt ze uitgehuwelijkt aan Filips de Schone van de Nederlanden. Toch is het tussen die twee liefde op het eerste gezicht. Op korte tijd worden 6 kinderen geboren, maar de ontrouw van Filips drijft Johanna langzaam maar zeker tot wanhoop en razernij. Na het overlijden van haar broer in 1502 wordt ze troonopvolgster van Spanje. Als Filips kort daarna aan een longontsteking sterft, barst de strijd om de troon los. Johanna wordt al snel door haar vader en daarna door haar zoon Carolus/Karel onbekwaam verklaard om te regeren omwille van haar stemmingswisselingen en woede-uitbarstingen. De krankzinnige – la loca- wordt opgesloten in burchten zonder zonlicht, contact met de buitenwereld of perspectief. Op 12 april 1555 sterft ze op 76-jarige leeftijd in de burcht van Tordesillas. Na 47 jaar eenzame opsluiting...

Leestip

Vanaf de eerste paragraaf werd ik in het verhaal gezogen en het liet me niet meer los. Aan het woord is dan een zekere Pedro, mentor van een nieuwsgierige en pientere 12-jarige Johanna. Zo wordt elk hoofdstuk verteld door een protagonist uit haar omgeving: haar moeder, vader, echtgenoot, gezelschapsdame, vertrouwenspersoon, de tutor van haar zoon Karel enz. Een zeer geslaagde techniek om het leven van Johanna 360°te belichten, vond ik.

Voor deze historische roman bewerkte Joris Tulkens het boek van Jan Brans uit 1963 dat gebaseerd was op Spaanse archieven. Hij gaf er een hedendaagse schwung aan, herschreef passages in een wervelende vlotte vertelstijl en prachtige beeldtaal met schitterende alliteraties.

Ik vond het een heerlijk, boeiend en leerrijk boek: het gaat tenslotte over de moeder van onze grote Keizer Karel van “het Rijk waar de zon nooit ondergaat”. Wel bleef er een wrang gevoel van onrecht hangen. Deze bijzondere vrouw was slachtoffer van haar tijd, van machtswellust die haar leven tot één grote tragedie herleidde. Of ze echt gek was, is aan de historici om te oordelen. Maar dat 47 jaar eenzame opsluiting geen akkefietje moet geweest zijn, daar kunnen wij, in het heetst van de Coronacrisis, wel lichtjes inkomen...

Synopsis

Het Spaans-Nederlandse rijk tijdens de zestiende eeuw. Levensverhaal van Johanna de Waanzinnige, geportretteerd door de ogen van haar hofhouding en familie. Van de eenmaking van Spanje tot haar huwelijk met Filips de Schone, van haar troonsbestijging tot de intriges om haar de macht te ontnemen.

Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Johanna de Waanzinnige : een historische roman
Titel:
Johanna de Waanzinnige : een historische roman
Auteur:
Joris Tulkens
# pagina's:
376 p.
Uitgeverij:
Davidsfonds
ISBN:
9789063066253
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Tijdsbeeld ; 16de eeuw
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips