Hanne Huyse
Leestip van Hanne Huyse
Als veellezer helemaal thuis in de Bib van Leuven

Actueler dan ooit, het wilde Westen

6 augustus 2020

Ik doe dat niet vaak, zinnen onderlijnen in een boek. Maar in dit boek stonden enkele passages die hun effect niet misten, meer zelfs, ik moest die wel onderlijnen. Over het algemeen ben ik echt wel gefocust op het verhaal, ik lees om mee te leven en soms zelfs even te verdwijnen in de wereld van het boek in kwestie. Maar in dit boek kon ik niet anders dan steeds weer terug te keren naar de actualiteit. Sebastian Barry heeft het hier over het wilde westen en hoe, net na de afschaffing van de slavernij, een nieuwe maatschappij zich vormt. De basis van de huidige VS zeg maar. In die kersverse, jonge maatschappij zijn zwarten niets waard, net zoals de oorspronkelijke bewoners van dat continent, de Native Americans. Als Indiaanse vrouw sta je dus nog lager dan laag en word je niet erkend als mens, laat staan als iemand met rechten. Het boek maakt je duidelijk dat de maatschappelijke verankering van actuele hashtags (#metoo en #blacklivesmatter) daar ligt. Het is schrijnend om te lezen hoe de rechtsgang loopt als het slachtoffer geen witte man is en het is nog schrijnender om te beseffen dat er nog veel te weinig veranderd is.

Helaas geen verhaal om op een zomerse avond bij weg te dromen. Wel een urgent en waardevol boek! Ik las het enkele dagen na het overlijden van George Floyd en struikelde toen over volgende zinnen:

I think now of the great value we put on what we were and I wonder what does it mean when another people judge you to be worth so little you were only to be killed? How our pride in everything was crushed so small it disappeared until it was just specks of things floating away on the wind.

Barry, Sebastian. A Thousand Moons: The unmissable new novel from the two-time Costa Book of the Year winner (pp. 29-30).

Synopsis

Na de Amerikaanse Burgeroorlog loopt Winona in 1870 als indiaans meisje in de van racisme doortrokken zuidelijke staten groot gevaar. Nadat ze slachtoffer wordt van geweld, neemt ze haar lot in eigen hand.

Hanne Huyse
Leestip van Hanne Huyse
Als veellezer helemaal thuis in de Bib van Leuven

Duizend manen
Titel:
Duizend manen
Auteur:
Sebastian Barry
# pagina's:
247 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789021418872
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Weeskinderen
Aanbevolen voor:
Wereldburgers ,
Wereldverbeteraars
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips