De schelpenzoeker - De schelpenzoeker - The Shell Collector
Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

De schelpenzoeker - The Shell Collector

21 januari 2020

De schelpenzoeker (Anthony Doerr) – Nederlandse vertaling 2018 – The Shell Collector

De acht verhalen spelen zich af van de Afrikaanse kust tot de naaldbossen van Montana en Lapland en stellen inhoudelijk meestal één personage of gebeurtenis centraal die licht werpt op het karakter of het leven van de protagonist.

Vaak staat de zee met haar vele facetten op de voorgrond, of de betovering van de winter.

Met liefde en een scherp gevoel voor detail worden zowel de natuur als de hoofdpersonages in de verhalen beschreven.

Deze acht goede verhalen vormden in 2002 het literair debuut van Anthony Doerr (1973) uit Idaho, die in zijn jeugd in Afrika en in Nieuw-Zeeland heeft gewoond.

Zijn observaties en beschrijvingen van de natuur steken boven de middelmaat uit, het is de ondergeschikte rol die de mens in de verhalen inneemt dat dit proza sterk maakt.

In het titelverhaal ontdekt een blinde schelpenverzamelaar dat een giftige zeeslak mensen kan genezen; een tijdlang is hij wereldberoemd, maar als zijn eigen zoon aan het gif sterft, ebt de belangstelling snel weg. ‘4 juli’ is een verhaal over een wedstrijd tussen 2 vissersteams om de grootste vis te vangen op 2 continenten. 'Mkondo' is de geschiedenis van een Tanzaniaanse wier huwelijk met een Amerikaan schipbreuk lijdt door haar hunkering naar de wildernis.

Doerr won in 2014 terecht de Pulitzer Prize met het magistrale “All the light we cannot see” (“Als je het licht niet kunt zien”).

In het Nederlands verschenen eveneens de roman “Bevroren dromen”/ bestaat ook onder de titel “Verlossing” (“Memory Wall”)/ en de verhalenbundel “Een muur vol herinneringen”(“About Grace”).

Zijn tot op heden vertaald oeuvre is vlot leesbaar en ik kan het zeer sterk aanbevelen.

Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

Titel:
De schelpenzoeker
Auteur:
Anthony Doerr
# pagina's:
269

Gerelateerde leestips