Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

Dagen zonder eind, een sprankelende page-turner vol prachtige metaforen

6 augustus 2020


De Ierse schrijver, Sebastian Barry, werkt gestaag voort aan een reeks onafhankelijk van elkaar te lezen romans waarin hij zijn eigen familie op de voet volgt. Door de verhalen van meerdere generaties te vertellen brengt hij de geschiedenis en de diaspora van de Ieren in kaart.

De hoofdpersoon Thomas McNulty is als jonge tiener voor de hongersnood in Ierland vertrokken naar het veel belovende Noord-Amerika. De boottocht en het eerste ‘opvangkamp’ heeft hij overleefd. Hij sluit, schuilend voor de regen onder een heg, vriendschap met de 13 jarige John Cole. Er ontstaat een hechte levenslange relatie tussen beide mannen.
Op zoek naar werk ontdekken ze de vraag voor ‘twee jongemannen voor de revue’. Ze spelen twee jonge meisjes Een tijd lang leven ze hier in rust tot ze, door de verandering die hun uiterlijk door de puberteit ondergaat, niet meer voor meisjes kunnen doorgaan.
Om aan de honger te ontsnappen melden ze zich aan voor het leger. Ze maken oorlogen en gruwelijke taferelen mee. Afslachtingen van indianenstammen, waaronder de Oglala Sioux, die hen nochtans eerder van de hongerdood hadden gered! Eén meisje kunnen ze redden en adopteren: Winona.
Nog meer geweld en moord krijgen ze voor hun kiezen in de burgeroorlog van de Rednecks uit het Zuiden tegen de Unionisten uit het Noorden. Deze veldtochten gaan gepaard met honger, kou en bevriezingen.

Tijdelijk vinden ze rust bij Lige, een leger-kameraad, op zijn boerderij. Hier leven ze als gezin: John met adoptiedochter Winona en Thomasino als vrouw.
Dan verschijnt Indianen-Chief: Caught-his-Horse-First en opnieuw worden ze de oorlogsstrijd ingetrokken.

leder hoofdstuk van dit boek beslaat slechts 10 bladzijden, maar in elk hoofd-stuk gebeurt er wel iets dramatisch. Dat maakt van dit boek een echte page-turner. Spannend én ontroerend. Spannend omdat de conflicten en gevechten gruwelijk, wreed en nietsontziend zijn. Ontroerend onder meer om wat beide mannen voor elkaar voelen en betekenen. Het boek belicht diverse thema's die in de geschiedenis-boeken onderbelicht zijn en waar zelfs nu nog een taboe op rust. De ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten is gedrenkt in het bloed van de indianen, die zelfs in de onafhankelijkheidsverklaring niet als mensen beschouwd worden.

Na enkele boeken van deze schrijver gelezen te hebben, staat het voor mij vast dat Sebastian Barry een rasverteller is, die meeslepende verhalen schrijft die volstaan van prachtige poëtische beschrijvingen en metaforen. Sterk aanbevolen zijn "De geheime schrift" en "Een lange, lange weg".

Days without end werd in 2017 Costa Book of the Year, waarmee Barry de eerste auteur is aan wie deze prijs tweemaal is toegekend. Hij verklaarde dat de coming out van zijn zoon Toby een belangrijke inspiratie-bron had gevormd voor deze roman.

Paperback

ISBN 9789021403816

Druk: 1

Verschijningsdatum :november 2016

256 pagina's

Uitgeverij Querido

Synopsis

De Ier Thomas McNulty vlucht tijdens de Hongersnood naar Amerika, waar hij samen met zijn partner dienst neemt in het leger en waar zij betrokken raken bij het uitmoorden van indianenstammen en later in de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) belanden.

Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

Dagen zonder eind
Titel:
Dagen zonder eind
Auteur:
Sebastian Barry
# pagina's:
256 p.
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789021403816
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Leger ; Verenigde Staten ; 19de eeuw
Aanbevolen voor:
Wereldburgers ,
Fijnproevers ,
Romantici
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips