Jacqueline van Leeuwen
Je bent nooit te oud (of te jong) voor een goed verhaal!

De kunst van het wachten: een stemmig boek over geduld en kansen grijpen als ze zich voordoen

18 januari 2022

En toen was het zover! Een houten paard rolde Troje binnen, Grieken sprongen eruit en overwonnen, na een jarenlange strijd, koning Priamus. Nadat de schatten (en de vrouwen) geroofd zijn, wil iedereen zo vlug mogelijk naar huis: om daar de eigen heldendaden eens flink in de verf te zetten. Maar, de wind blaast in de verkeerde richting en dat blijft zo wekenlang. Brute pech, of een straf van de goden? Niemand die het weet.

In dit boek volgen we Briseïs, voormalig prinses van Troje en zwanger van de held Achilles. Samen met heel wat andere vrouwen zit ze gevangen in het Griekse kamp. Afwachten wat de mannen (en de wind) gaan doen is hun lot.

Het eerste derde van het boek is dat ook het voornaamste wat er gebeurt: wachten. En als je dan zoals ik toch een beetje een ongeduldige lezer bent, dan is dat wel even doorbijten. Maar, geloof me, er komt een omslagpunt, waarbij blijkt dat Briseïs en de andere vrouwen toch niet zo machteloos zijn als ze denken.

Ik vond dit een stemmig boek, maar wel eentje om met een historische korrel zout te nemen. Veel mais zullen de Trojanen volgens mij niet gegeten hebben :-)

Hoe waarheidsgetrouw het allemaal is, dat is dus wel de vraag. Blijft over: een mooi, weemoedig en tegelijk toch spannend boek over vrouwen in de oudheid. Aanrader!

Synopsis

De van Achilles zwangere en na zijn dood aan luitenant Alcimus uitgehuwelijkte Trojaanse prinses Briseïs probeert na de val van Troje op vindingrijke wijze de buitgemaakte Trojaanse vrouwen te helpen.

Jacqueline van Leeuwen
Je bent nooit te oud (of te jong) voor een goed verhaal!

De vrouwen van Troje
Titel:
De vrouwen van Troje
Auteur:
Pat Barker
# pagina's:
311 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026356667
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Grieks-Romeinse mythologie
Aanbevolen voor:
Wereldburgers
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips