Jacqueline van Leeuwen
Je bent nooit te oud (of te jong) voor een goed verhaal!

Een wroetende verteller met rake quotes over het leven en de liefde

16 juli 2021

Er zijn zo van die boeken waar je echt een potlood bij nodig hebt.En dit is er zo eentje! Elke pagina was er wel een zin om te zoenen, die wel een uitroepteken in de marge verdiende. Rachel Cusk zegt wijze dingen over het leven en de liefde.

Een aantal van die zinnen moest ik wel twee keer lezen of drie voor ik het helemaal begreep. Want dit is geen makkelijk boek. De hoofdpersoon en tevens verteller, begrijpt namelijk zelf niet goed wat er precies is gebeurd, en zoekt verhalend naar een antwoord.

Wat we wel weten is dat zij, M, een kunstenaar, L, uitnodigt om tijd te spenderen in het zomerhuisje op haar domein. M heeft daar heel veel verwachtingen van, want ze vermoedt dat L haar echt zal begrijpen. Dat blijkt in de praktijk echter niet het geval, en wat volgt is een moeizaam samenleven van moeilijke karakers, vol pijnlijke stiltes.

Wat er nu precies misliep, en waar de spanning nu juist om draaide, M kan er de vinger niet opleggen. Ze worstelt, struikelt over haar woorden, denkt het af en toe te weten en dan weer niet.

Geen rechtlijnig verhaal dus, maar het leven is dat evenmin. Ik hou wel van een twijfelende hoofdpersoon, die uiteindelijk net zoals wij allemaal probeert van het leven een samenhangend verhaal te maken.

Synopsis

Een ouder wordende schrijfster weet niet goed meer wat haar rol is in haar afgelegen huis, met een volwassen dochter en een teruggetrokken echtgenoot.

Jacqueline van Leeuwen
Je bent nooit te oud (of te jong) voor een goed verhaal!

De tweede plaats
Titel:
De tweede plaats
Auteur:
Rachel Cusk
# pagina's:
188 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403131016
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Relaties
Aanbevolen voor:
Fijnproevers ,
Nachtraven
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips