Jacqueline van Leeuwen
Je bent nooit te oud (of te jong) voor een goed verhaal!

Een vlot geschreven kennismaking met een boeiend leven

16 juli 2021

Sommige boeken doen gewoon wat ze beloven: dit is een biografie. En dat betekent dus dat je op pakweg 250 pagina's meeloopt op het levenspad van Hannah Arendt, en dat dat een kronkeling pad is, blijkt nogal een understatement.

Je bladert in het dagboek van Hannahs moeder die al meteen vol bewondering is voor haar intelligente dochter. Je neust in brieven die Hannah later uitwisselde met haar grote liefde: de eminente professor Heidegger. Samen met haar verblijf je in een Frans vluchtelingenkamp, maak je in volle oorlogstijd de oversteek naar Amerika en verblijf je bij een gastgezin dat totaal niet begrijpt uit welke hel je bent ontsnapt. Van op de eerste rij woon je tenslotte de het grote proces van Eichmann bij en merk je hoe Hannahs interpretatie van deze man de hele wereld choqueert.

Die controverse typeert Hannah Arendt ten voeten uit. Op de derde pagina van deze biografie staat immers al dit citaat: " de waarheid moet gezegd worden, wat voor consequenties die waarheid ook heeft" En dat is een motto dat ze haar hele leven is blijven volgen.

Ik las dit boek samen met de boekenclub en we kwamen tot de conclusie dat we een goede inleiding op het werk van Arendt te pakken hadden. Tegelijk hadden we ook graag veel meer willen weten. Hoe zag ze het totalitarisme nu eigenlijk? Waarom rehabiliteerde ze Heidegger? Wat was haar visie op de mens?

Antwoorden op dergelijke vragen horen wellicht eerder in een filosofisch onderzoek thuis. En dit is, ik zei het al, een beknopte biografie. Niet meer, maar ook niet minder. Vlot geschreven en zeer de moeite waard!

Synopsis

Een chronologisch verhaal over twee dominante thema’s in leven en werk van Hannah Arendt (1906-1975), een van de bekendste politieke denkers over totalitarisme.

Jacqueline van Leeuwen
Je bent nooit te oud (of te jong) voor een goed verhaal!

Hannah Arendt : over liefde en kwaad : de biografie
Titel:
Hannah Arendt : over liefde en kwaad : de biografie
Auteur:
Ann Heberlein
# pagina's:
228 p.
Uitgeverij:
Spectrum
ISBN:
9789000370658
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Einsteins ,
Wereldburgers
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips