Jacqueline van Leeuwen
Je bent nooit te oud (of te jong) voor een goed verhaal!

Bomen zullen nooit meer hetzelfde zijn

16 juni 2021

Negen mensen hebben, elk op hun eigen manier, iets met bomen. Zo is er de kunstenaar die op de zolder van zijn ouderlijk huis een wonderlijke biografie van een kastanjeboom vindt, een wonderkind dat een alternatieve wereld bouwt, een oud-militair en een echtpaar op middelbare leeftijd dat een nieuw doel in het leven zoekt. Allen raken gefascineerd door bomen en door de theorie van een wetenschapster die aantoont dat bomen ondergronds met elkaar communiceren. En ze vinden ook allemaal dat we die wonderlijke wezens moeten redden van de ondergang.

OK. Het bovenstaande is zo ongeveer de meest droge samenvatting die ik kan verzinnen over een werkelijk betoverend boek. Prachtig hoe de personages met elkaar verstrengeld raken en hoe ze uiteindelijk de wortels vormen van een noodlottig verhaal. Een verhaal dat je als lezer doet nadenken over hoe we als mensen met bomen omgaan, en hoe fout dat eigenlijk is.

We lazen dit boek met onze Leuvense boekenclub (een gilde zonder naam, tips welkom!) Meestal hebben we veel discussie, maar dit boek vonden we allemaal heel erg de moeite waard. We zijn meteen gaan opzoeken welke bijzondere bomen Leuven heeft en zo ontdekten we bijvoorbeeld dat er heel waardevolle bomen staan bij de Bodard parking (groet ze dus even als u daar de volgende keer passeert)

Kortom: er zijn zo van die boeken die nog lang nazinderen, en dit is er zo eentje!

Synopsis

In de levens van meerdere personages spelen bomen een belangrijke rol: een professor ontdekt dat bomen met elkaar kunnen communiceren, een immigrant maakt jaarlijks een foto van een groeiende kastanjeboom en een vrouw wordt ecoterrorist om bomenkap te voorkomen.

Jacqueline van Leeuwen
Je bent nooit te oud (of te jong) voor een goed verhaal!

Tot in de hemel : roman
Titel:
Tot in de hemel : roman
Auteur:
Richard Powers
# pagina's:
602 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789025452773
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Bomen
Aanbevolen voor:
Wereldburgers ,
Wereldverbeteraars
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips