Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

Bloemblad van zee, een historische roman over ballingschap, veerkracht en liefde

20 mei 2020


"Bloemblad van zee" van Isabel Allende, neemt je mee in de tijd. Het boek beschrijft aan de hand van het leven van vnl. Victor Dalmau een beeld van de burgeroorlog in Spanje vóór de Tweede Wereldoorlog en van het schrikbewind van Pinochet in het Chili na Salvador Allende. Het schip de Winnipeg, vervoert dankzij Pablo Neruda, de Spaanse vluchtelingen naar Chili en verbindt de beide landen met elkaar.

Tegen het einde van de Spaanse Burgeroorlog probeerden vele Spanjaarden te vluchten naar Frankrijk. Twee van hen zijn Roser Bruguera, weduwe en zwanger, en Víctor Dalmau, de broer van haar overleden geliefde en werkzaam als legerarts. Na de Retirada, hun terugtrekking en vlucht over de Pyreneeën, raken ze gescheiden en komen ze los van elkaar terecht in een concentratiekamp. Later vinden ze elkaar terug en krijgen ze met dank aan de inspanningen van de Chileense dichter Pablo Neruda een plek op het schip de ‘Winnipeg’, dat hen naar Chili brengt - in de woorden van Neruda een ‘langgerekt bloemblad van zee en wijn en sneeuw’. Víctor en Roser trouwen, een kunstgreep om een plek op het schip te veroveren. In Chili bouwen zij samen een nieuw bestaan op, tot het land in 1973 na een militaire staatsgreep van een democratie in een dictatuur verandert, ze weer ballingen worden en moeten uitvinden waar hun thuis nu echt is.

Naast het verhaal van Roser en Víctor is er het verhaal van de rijke, conservatieve Chileense familie Del Solar. Zoon Felipe is een linkse sympathisant en dochter Ofelia ontsnapt alleen aan een tijd op een Britse ‘finishing school’ voor jonge dames door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De verhaallijnen van de familie Dalmau en de familie Del Solar komen (uiteraard) samen en vormen de basis voor deze roman. Daarnaast heeft Allende kunnen putten uit haar eigen levenservaring: haar familie moest, net als Roser en Víctor, vluchten vanuit Chili naar Venezuela, toen in 1973 de militairen in opstand kwamen tegen haar oom Salvador Allende, de toen-malige president.

De slachtoffers van Franco en Pinochet worden op treffende wijze neergezet en zijn de helden van dit verhaal dat historisch verantwoord is omdat het uitgaat van feiten, maar toch geromantiseerd is omdat het leven van één fictief persoon en zijn naasten centraal staat.

Het is een fascinerend verhaal met 'het hart' als metafoor. Het gewonde hart van een soldaat dat wonderbaarlijk wordt hersteld door de jonge Victor als autodidact arts in Spanje, het hart van Spanje dat bloedt en het hart van Chili dat hard geraakt wordt.

Het boek gaat verder over de kracht van de liefde tussen 2 mensen. Over de haat en onverzoenlijkheid tussen groepen mensen. Over de kracht van de poëzie in de vorm van korte gedichten of fragmenten uit gedichten die de inleiding vormen van elk hoofdstuk. De roman is opgedeeld in drie delen.

‘Bloemblad van zee’ is een rijke familiegeschiedenis over diepe vriendschap, liefde, ballingschap, vluchtelingen, idealen, identiteit, de veerkracht van de mens, loslaten en opnieuw beginnen, tegen de achtergrond van historische en politieke gebeurtenissen. Door de levendige, boeiende personages, scherpe dialogen en de prachtige, beeldende schrijfstijl van Isabel Allende komt het verhaal tot leven en aan het einde komen alle losse eindjes bij elkaar.

Wie al eerder iets las van deze schrijfster weet dat ze boeiende verhalen kan neerzetten die niet complex zijn en vlot leesbaar zijn.

Ik heb ontzettend genoten van dit boek - een nieuwe aanrader!

Synopsis

Twee jonge Spanjaarden ontvluchten Spanje vanwege de Burgeroorlog en bouwen in Chili een nieuw leven op.

Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

Bloemblad van zee
Titel:
Bloemblad van zee
Auteur:
Isabel Allende
# pagina's:
367 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Wereldbibliotheek
ISBN:
9789028450097
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Liefde
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips