Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

Het sterke vervolg op 1793, even bloedstollend, weergaloos en troosteloos !

20 mei 2020

Een moeder rouwt om haar dochter die tijdens haar huwelijksnacht is vermoord. Als niemand dit sterfgeval wil onderzoeken klopt ze aan bij de enige persoon die nog over is; een eenarmige tuchtwacht die rouwt om zijn dode vriend. In Danvikens hospitaal, aan de rand van Stockholm, wordt een jonge edelman gekweld door de walgelijke misdaad die hij heeft gepleegd.

In 1794 volgt de lezer Mickel Cardell en Anna Stina Knapp in hun rumoerige en verdorven wereld, waar het laatste overgebleven beetje pracht en praal op het punt van instorten staat.

Niklas Natt och Dag bewijst in het weergaloze 1794 dat hij nog niet klaar is met zijn meedogenloze en onverbloemde schildering van de donkerste hoekjes van Stockholm tegen het einde van de achttiende eeuw.

Niklas Natt och Dag (1979, Stockholm) bestormde de internationale literatuur met zijn bejubelde en bekroonde debuut 1793, dat in dertig landen is verschenen. Zijn voorvaderen vermoordden in 1434 de leider van een oproer tegen de Zweedse koning, verloren Stockholm in 1520 aan de Deense koning en waren gedwongen het land te ontvluchten. Natt och Dag behoort tot de oudste adellijke families van Zweden en is daarmee onontkoombaar verknoopt met de tumultueuze Scandinavische geschiedenis.

'1794’ is een goed verhaal met sterk getekende personages in een donker Zweeds tijdperk. In een vrij archaïsche schrijfstijl worden beelden geschetst die niets aan de verbeelding over laten. Opmerkelijk gedetailleerd neemt Niklas Natt och Dag de lezer mee naar een tijdperk, waarin de onbeperkte macht van de top van de samenleving zich uit in een verderfelijk spel. Dat geldt zowel in Zweden als op het eiland Saint-Barthelomeus met Gustavo als hoofdstad waar de slavenhandel welig tiert.

De beestachtige en mensonterende omgang met de slaven wordt meedogenloos beschreven. Het einde van 1794 is zinderend, letterlijk en figuurlijk.

Het belang van dit boek en ook van ‘1793’ is gelegen in het feit dat de geschiedenis van een tijdperk niet geromantiseerd wordt beschreven, maar rauw zoals de werkelijkheid voor de meerderheid van de mensen was. De onderbuik van de samenleving, in al zijn hardheid, wreedheid , maar soms ook, tederheid wordt met een scherpe pen, hevig en gedetailleerd geschetst.

De vertaling van Lammie Post-Oostenbrink is vlot en boeiend, het stoort evenwel dat er een aantal redactionele fouten in de tekst geslopen zijn.

Synopsis

Als een jonge bruid wreed is vermoord, gaat een Stockholmse tuchtwacht op zoek naar de dader.

Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

1794
Titel:
1794
Auteur:
Niklas Natt Och Dag
# pagina's:
445 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044642964
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zweden ; 18de eeuw
Aanbevolen voor:
Wereldburgers ,
Romantici
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips