Jacqueline van Leeuwen
Je bent nooit te oud (of te jong) voor een goed verhaal!

De negentiende eeuw zit vol verrassingen!

16 juni 2021

Disclaimer vooraf: ik heb drie maanden gedaan om dit boek te lezen. Het zit immers vol met feiten en dat is best even doorbijten. Maar dan heb je ook wat, heel wat nieuwe inzichten bijvoorbeeld!

Goed, ik verklaar me nader. Orlando Figes neemt de liefde tussen operazangeres Pauline Viardot en schrijver Ivan Tourgeniev als uitgangspunt om een beeld te schetsen van het Europa van de negentiende eeuw. De geliefden en hun entourage vormen de rode draad in een wervelende kroniek waarin je werkelijk van alles bijleert over de periode waarin een Europese cultuur vorm kreeg. Hieronder een schamele poging het boek samen te vatten (want dat is dus onbegonnen werk)

De komst van de spoorwegen maakte het mogelijk om sneller dan vroeger te reizen, door de litografie konden teksten goedkoper worden gedrukt en de ontwikkeling van een nieuw soort piano zorgde ervoor dat meer dochters dan ooit te voren op muziekles gingen. Voeg daar nog aan toe: de impact van de fotografie op de literatuur, de komst van de elektrische verlichting en de ontwikkeling van de auteursrechten. En dan was er nog het succes van de kuuroorden, de wereldtentoonstellingen en de opkomst van het fenomeen "tijdschrift". Al deze katalysatoren zorgden ervoor dat op het einde van de negentiende eeuw overal dezelfde boeken werden gelezen, dezelfde muziek werd beluisterd en de zelfde schildertechnieken werden gehanteerd. Een eenheid waarin uiteindelijk ook meteen de eerste barstjes kwamen, ...

Synopsis

Cultuurgeschiedenis van het negentiende-eeuwse Europa aan de hand van de levens van de Russische schrijver Toergenjev, de opera-zangeres Pauline Viardot en haar man en manager Louis.

Jacqueline van Leeuwen
Je bent nooit te oud (of te jong) voor een goed verhaal!

Europeanen : het ontstaan van een gemeenschappelijke cultuur
Titel:
Europeanen : het ontstaan van een gemeenschappelijke cultuur
Auteur:
Orlando Figes
# pagina's:
623 p., [16] p. platen : ill.
Uitgeverij:
Nieuw Amsterdam
ISBN:
9789046825044
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Cultuurgeschiedenis ; 19de eeuw
Aanbevolen voor:
Nostalgici ,
Romantici
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips