Fictie met een verontrustend realistisch randje
Deze thriller beschrijft het voorkomen van een grootschalige aanslag in de Verenigde Staten, waarbij de dreiging zowel van buitenaf als van binnenuit komt.
Het hoofdpersonage is een kersverse minister van Buitenlandse Zaken. Ze is larger-than-life: scherpzinnig, moedig, zonder politieke ervaring, en toch slaagt ze erin om vrijwel op eigen houtje een complex terroristisch complot bloot te leggen én een fatale aanslag te verijdelen. De sfeer is gespannen, het tempo hoog, en de grens tussen goed en kwaad vaak troebel. Aan actie geen gebrek dus – precies wat je mag verwachten van een goed geschreven thriller. Louise Penny is dan ook een thrillerauteur met een indrukwekkend palmares.
Staat van terreur belicht daarnaast de dynamiek van politieke macht en diplomatieke intriges, met een vrouwelijke minister die zich staande moet houden in een door mannen gedomineerde wereld – iets waar Hillary Clinton uit eigen ervaring over kan meespreken.
Hoewel het verhaal soms wat ongeloofwaardig aanvoelt, blijft het boeien. De combinatie van politieke satire, razend tempo en actuele thema’s maakt Staat van terreur tot meer dan zomaar een thriller. Het is een boek dat niet alleen entertaint, maar ook vragen oproept over de kwetsbaarheid van onze democratische systemen.
Hoeveel van deze fictie is eigenlijk fictie? Dat is misschien wel de spannendste vraag van allemaal.
Synopsis
De kersverse minister van Buitenlandse Zaken van Amerika moet na een reeks bomaanslagen een nucleaire catastrofe proberen te voorkomen.