The Complete Gary Lutz - Een volledig auteur: Gary Lutz
Guido Eekhaut
Leestip van Guido Eekhaut
Schrijver, maar ook lezer.

Een volledig auteur: Gary Lutz

30 januari 2020

De Amerikaanse schrijver van kortverhalen Gary Lutz is slechts bekend bij een kleine coterie van mede-auteurs en fervente lezers (en vertalers, die het ironisch genoeg zeer moeilijk vinden om zijn verhalen te vertalen). Daar komt nu wellicht verandering in, want een (Engelstalige) uitgever gevestigd in Italië heeft het op zich genomen alle verhalen van Lutz, aangevuld met nog niet eerder gepubliceerd werk, in een stevig boek onder te brengen.

In de voorbije kwarteeuw heeft Lutz (die nu midden de zestig is en in Pittsburgh woont en er doceerde) een groot aantal verhalen gepubliceerd, waarvan verschillende verzamelingen verschenen. Die verhalen geven een gefragmenteerde en soms cryptische wereld weer, met personages wiens intenties en zelfs geslacht onduidelijk zijn. Elk van die verhalen sleurt de lezer mee in gebeurtenissen die met een mooie, complexe en soms archaïsche taal beschreven worden. De opgeroepen sfeer is die van verbazing en ontzetting. Existentialisme lijkt op de terugweg, de invloed van Samuel Beckett niet ver weg.

Onbekend is Lutz echter niet: zijn werk wordt geprezen door onder andere Ben Marcus en George Saunders, maar door de opgeroepen sfeer van ontreddering, krijgt hij ook negatieve kritieken. Zijn status als cultschrijver sleurt hij al bijna twintig jaren mee, al lijkt hij zich daar weinig om te bekommeren. Lutz lezen is een inspannende bezigheid, maar je wordt beloond met een vlot en bijna barok taalgebruik, met een aparte sfeer en schitterende beschrijvingen. Met het verschijnen van dit boek, komt Lutz gaandeweg onder de aandacht van een groter publiek, dat schijnbaar zijn donkere maar soms ook ironische en altijd briljante verhalen kan waarderen.

Guido Eekhaut
Leestip van Guido Eekhaut
Schrijver, maar ook lezer.

Titel:
The Complete Gary Lutz
Auteur:
Gary Lutz
# pagina's:
499
Aanbevolen voor:
Einsteins ,
Fijnproevers ,
Nachtraven

Gerelateerde leestips