Jacqueline van Leeuwen
Je bent nooit te oud (of te jong) voor een goed verhaal!

Vier generaties eigenzinnige vrouwen

5 oktober 2021

Dit is het verhaal van Senta, die honderd jaar geleden haar verstikkende huwelijk verlaat voor een bruisend leven in Berlijn.

Het is ook het verhaal van Evelyn, Senta's dochter, die haar droom waarmaakt om arts te worden, en ingaat tegen alle verwachtingen die men van een braaf meisje heeft.

Haar dochter, Silvia, is de derde hoofdpersoon. In plaats van de wetenschappelijke aanpak van haar moeder, valt zij voor esoterische theorieën en alternatieve geneeswijzen. Het conflict met Evelyn daarover, neemt ze er graag bij.

Maar dit is vooral het verhaal van Hannah, Silvia's dochter, Evelyns kleinkind. Zij loopt vast in een proefschrift en weet niet zo goed meer waar ze met haar leven naartoe wil. Alleen in haar witte appartement lijkt het leven zo leeg en zinloos.

Dan komt er plots een brief uit Israël, over een prachtige schilderijencollectie die in de Tweede Wereldoorlog is verdwenen. Heeft Senta nog enkele kunstwerken kunnen redden, weet Evelyn er meer over? En hoe zat het nu precies met al die moeder-dochterrelaties in het verleden? Hannah belsuit op onderzoek te gaan.

Of Hannah het schilderij vindt, laat ik even in het midden. Wel verklap ik alvast dat ze door de zoektocht mensen leert kennen die haar een uitweg laten zien. Ook zij wordt, trouw aan haar familiegeschiedenis, een vrouw die voor haar eigen weg kiest.

Synopsis

De grootmoeder van Hannah, een jonge vrouw uit Berlijn, blijkt de enige erfgename te zijn van een nog verloren schilderij van Vermeer uit een nazi-kunstroof. Dat wekt Hannah's nieuwsgierigheid en ze gaat op onderzoek uit.

Jacqueline van Leeuwen
Je bent nooit te oud (of te jong) voor een goed verhaal!

Jonge vrouw in blauw bij avondlicht
Titel:
Jonge vrouw in blauw bij avondlicht
Auteur:
Alena Schröder
# pagina's:
349 p.
Uitgeverij:
Signatuur
ISBN:
9789056726881
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Duitsland ; 1920-1930
Aanbevolen voor:
Burengluurders ,
Wereldburgers ,
Nostalgici
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips