Meredith Van Hove
Leestip van Meredith Van Hove

Als je nieuwe bent in de wereld van literaire fictie, dan kun je misschien hier beginnen. Het zal je blik op de wereld veranderen op een stille manier, zonder dat het je opvalt.

5 oktober 2021

Leestip

Het spannende aan literaire fictie is dat je als lezer niet weet wat je zal tegenkomen. In een whodunit weet je dat de moordenaar ontmaskerd zal worden, in een fantasy verwacht je dat het grote kwaad op het einde verslagen wordt. De auteur moet de lezer binnen die verwachtingen weten te verrassen. Boeken zoals Hoe mooi wij waren zijn er niet om een verwachting in te lossen. Ze zijn er om je mee te slepen door de gebeurtenissen en levens van de personages en je hebt geen idee waar je zal eindigen.

Als je nieuw bent in de wereld van literaire fictie, dan kun je misschien hier beginnen. Hoe mooi wij waren leest als een trein – en toch ook weer niet. Laat je vooral niet afschrikken door de bijna vijfhonderd bladzijden en hallucinant lange hoofdstukken. Witregels op bijna elke pagina maken het gemakkelijk om even te pauzeren, maar je zal merken dat je dat zelden nodig hebt. De vertaling is zeer aangenaam gedaan; petje af voor Heleen Oomen en Jeske van der Velden. Op geen enkel moment wrong het schoentje of vroeg ik mij af wat de oorspronkelijke tekst was geweest, wat wel eens gebeurt met vertalingen. Het tempo zou je kunnen omschrijven als traag maar gestaag. Hier komt die vergelijking met de trein terug: het is als een trein die door een landschap rijdt dat je niet kent. Je gaat langzaam genoeg om het landschap te bekijken en te begrijpen, maar ook snel genoeg dat het niet begint te vervelen, want kijk, achter die heuvelrug ligt een ander uitzicht.

Hoe mooi wij waren zal je bijblijven – en toch ook weer niet. Voor bijna vijfhonderd bladzijden krijg je inzicht in de meest intieme gedachten van de dorpelingen van Kosawa en toch blijf je een buitenstaander. Het zal je blik op de wereld veranderen op een stille manier, zonder dat het je opvalt.

Een aanrader voor wereldverbeteraars die af en toe stiekem denken: “Maar dat snap ik toch niet van die mensen.” Een aanrader voor lange, stille leessessies. Een aanrader voor introspectie. Een aanrader voor mensen die graag zelf de morele vraagstukken identificeren en liever geen pasklaar antwoord krijgen voorgeschoteld.

Flaptekst

“Rond het dorp Kosawa aan de kust van West-Afrika boort een Amerikaanse oliemaatschappij zonder toezicht naar olie. Lekkende pijpleidingen verwoesten de akkers en kinderen worden doodziek van de giftige stoffen in het drinkwater. Beloftes om het dorp te beschermen worden nooit waargemaakt, en de lokale overheid zit volledig in de zak van de Amerikanen.

Maar dan besluiten de inwoners van Kosawa terug te vechten. Vanuit het perspectief van de dorpelingen vertelt Imbolo Mbue in Hoe mooi wij waren wat er gebeurt als een gemeenschap in opstand komt tegen de rücksichtslose uitbuiting door hebzuchtige multinationals. Hoe mooi wij waren is een aangrijpende en zeer actuele roman waarin optimisme en wanhoop op weergaloze wijze samenkomen.”

Disclaimer: Ik kreeg dit boek cadeau als ambassadeur van Leuven Leest. Zonder voorwaarden, enkel de vraag om, indien het boek beviel, er eventueel een leestip over te schrijven. (We mochten zelf kiezen uit het aanbod en ik koos Hoe mooi wij waren vanwege de kleurrijke cover.)

Synopsis

Na de vestiging van een Amerikaanse oliemaatschappij in een klein Afrikaans dorp wordt de toekomst van de bewoners vernietigd door een ecologische ramp waartegen nauwelijks te strijden valt.

Meredith Van Hove
Leestip van Meredith Van Hove

Hoe mooi wij waren
Titel:
Hoe mooi wij waren
Auteur:
Imbolo Mbue
# pagina's:
494 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403186504
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Milieu
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips