Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

Een speciale vriendschap in Venetië

10 september 2020

Bucino is een lelijke dwerg die samen leeft en werkt met Rome's meest befaamde courtisane Fiametta. Wanneer de Spanjaarden en Duitsers de stad plunderen moeten ze na een persoonlijk drama de stad ontvluchten. Ze trekken naar Fiametta's geboortedorp Venetië en proberen er opnieuw een bestaan op te bouwen. Ze krijgen de hulp van La Draga, een blinde genezeres die wel vaker voor heks wordt aanzien en Arentino, een satirische dichter die ze nog kennen vanuit Rome.

Sarah Dunant is een van mijn favoriete schrijfsters omdat ze Renaissance Italië zo tot leven kan brengen. Dit was het laatste boek dat ik nog van haar moest lezen dus ik hoop dat ze snel nieuw werk uitbrengt.

Want hoewel ik dit niet haar beste roman vind, heb ik enorm genoten. De eerste hoofdstukken over de plundering van Rome zijn levensecht en je zit meteen in het verhaal. Wanneer we naar Venetië trekken omschrijft ze die 16de eeuwse stad op een heerlijke manier. Het moet nog fijner lezen als je er al eens bent geweest.

Bucino is een zalig hoofdpersonage omdat hij zo apart is en zo'n klare kijk heeft op alles. Het hele boek zit vol personages die net niet bij de maatschappij horen. Een blinde weduwe, een dwerg, een hoer, een bekeerde jood en een Turk. Het lijkt het begin van een mop, maar het is gewoon een goed verhaal.

Dit boek gaat ook over schilderkunst. Ik had pas halverwege het boek door dat Tziano de Italiaanse schrijfwijze is van Titiaan, de bekende schilder. Ook hij maakt dus zijn optreden in dit boek.

Dit is een boek waar je moet van houden. Er gebeurt niet zo veel en toch sleept het je mee.

Synopsis

Nadat het leven van een succesvolle courtisane en haar dienaar, een slimme dwerg, wreed is verstoord door de plundering van Rome in 1527, weten zij een nieuw bestaan op te bouwen in Venetië.

Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

In het gezelschap van de courtisane
Titel:
In het gezelschap van de courtisane
Auteur:
Sarah Dunant
# pagina's:
381 p.
Uitgeverij:
Archipel
ISBN:
90-6305-221-9
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Italië ; 16de eeuw
Aanbevolen voor:
Wereldburgers
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips