Eva Caers
Leestip van Eva Caers
I always carry a heavy handbag, since it's full of books

Nostalgische aandacht voor elke bijzondere leerkracht

6 oktober 2022

De dag dat dit geschreven wordt, is 5 oktober 2022: Dag van de leerkracht.

Op een dag als deze is er geen beter boek om leerkrachten in de kijker te zetten dan Het warmtefort van Marieke Lucas Rijneveld.

Het boekje verscheen in maart 2022 als Boekenweekessay en herinnert ons in slechts 62 pagina's aan het belang van leerkrachten in ons leven. In het essay schetst Rijneveld hoe Basisschool De Regenboog in zijn Nederlandse geboortedorp Nieuwendijk gesloopt zal worden omdat het schoolgebouw dringend aan renovatie toe is. Wanneer echter blijkt dat een kolonie zeldzame vleermuizen zich in de school genesteld heeft, wordt de afbraak gestaakt omwille van de Wet Natuurbescherming. Dat geeft Rijneveld de kans om nog voor een laatste afscheid te nemen van zijn geliefde basisschool, waarbij hij voortdurend zwemt tussen allerhande herinneringen aan zijn kindertijd. Vooral de juffen, die jaar na jaar voor zijn klas verschenen, zijn Rijneveld bijgebleven en hebben een bijzondere plek in zijn hart.

Met verwijzingen naar bekende jeugdliteratuur, zoals Mathilda van Roald Dahl, rijgt Rijneveld een mooi essay aan elkaar dat bol staat van nostalgische anekdotes over zijn belevenissen op de basisschool. Bovendien is Het warmtefort een essay dat een lans breekt voor het beroep van leerkracht in tijden waarin dat broodnodig blijkt.

Synopsis

Basisschool De Regenboog in Nieuwendijk is aan vervanging toe en moet gesloopt worden. Maar omdat er zich in het leegstaande pand een kolonie zeldzame vleermuizen heeft gevestigd, kan de sloop geen doorgang vinden. Marieke Lucas Rijneveld bezoekt de school om er afscheid te nemen en herinneringen op te halen.

Eva Caers
Leestip van Eva Caers
I always carry a heavy handbag, since it's full of books

Het warmtefort
Titel:
Het warmtefort
Auteur:
Marieke Lucas Rijneveld
# pagina's:
63 p.
Genre:
Essays
Uitgeverij:
Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek
ISBN:
9789059658837
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schoolleven
Aanbevolen voor:
Burengluurders ,
Dagdromers ,
Nostalgici
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips