Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween - Delicaat en diepzinnig boek
Lotte De Snijder
Leestip van Lotte De Snijder

Delicaat en diepzinnig boek

3 juni 2020

Shizo Kanakuri groeit aan het einde van de 19de eeuw op in het zuiden van Japan. Daar staat hij bekend om zijn uitzonderlijke hardlooptalent. Na een intensieve training wordt hij uitverkoren om mee te doen aan de Zweedse Olympische Spelen van 1912. Maar tijdens die wedstrijd gebeurt er iets waardoor Shizo de marathon niet uitloopt.

Uit angst dat hij zijn ouders teleurgesteld heeft, durft Shizo niet terug naar huis. Hij trekt zich terug in de bergen. Niemand weet waar hij gebleven is. Uiteindelijk wordt hij, inmiddels een oude man, ontdekt door een Zweedse journalist die zijn verhaal kent en onthult. Wat gebeurde er precies tijdens de marathon en waar is Shizo al die jaren geweest?

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Toen Franco Faggiani voor een sporttijdschrift een artikel over marathons moest schrijven, stuitte hij bij zijn research op het bijzondere verhaal.

Ik vind het nog unieker dat deze door en door Japanse roman door een Italiaan is geschreven. Het is ongelooflijk hoe hij zich ingewerkt en ingeleefd heeft in de tijdsgeest. Het boek bevat heel veel Japanse woorden en gebruiken die het een enorme authenticiteit geven.

Het verhaal bestrijkt bijna het hele leven van Shizo en staat stil bij een aantal belangrijke episodes. De manier waarop dat beschreven wordt, is helemaal niet van de hak op de tak, maar heel vloeiend en natuurlijk. Er gaat dan ook een ontzettende rust uit van het verhaal. De grote verbondenheid met en de zorg voor de natuur spelen daarbij een niet te onderschatten rol. Ik vond het een prachtig, delicaat en diepzinnig boek.

Ook de pers is lovend en het boek werd verkozen tot DWDD Boek van de Maand Januari 2020.

“Pieken en dalen; alle grote thema’s van het leven komen wel voorbij. Maar overal sijpelen die prachtige natuuromschrijvingen en die sereniteit van Japan doorheen.” Ronnie Terpstra, DWDD-boekenpanel

“Een poëtisch verdichtsel over een man die zijn leven in schaamte slijt en pas op hoge leeftijd met zichzelf in het reine komt. Het is doordesemd van liefde voor de natuur.” Het Parool

Synopsis

Het wonderbaarlijke levensverhaal van de Japanse marathonloper Shizo Kanakuri die plots uit de race van de Olympische Spelen in 1912 verdween en ruim vijftig jaar later de race bee͏̈indigt

Lotte De Snijder
Leestip van Lotte De Snijder

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween
Titel:
Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween
Auteur:
Franco Faggiani
# pagina's:
226 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Signatuur
ISBN:
9789056726485
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Japan ; 20ste eeuw
Aanbevolen voor:
Dagdromers ,
Fijnproevers
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips