Een van de belangrijkste vrouwelijke farao’s uit het Oude Egypte wordt in geuren en kleuren tot leven gewekt
Samenvatting
1480 voor Christus: Hatsjepsoet, een vrolijk, onbezorgd Egyptisch prinsesje wordt farao na het overlijden van haar vader Thoetmosis I. Doorheen haar hele leven (en dit historisch verhaal) lopen haar ontmoetingen met Senenmoet als een rode draad. Hij is beeldhouwer in de rotsgraven van de Vallei der Koningen, maar wordt haar vertrouwenspersoon, rechterhand en... misschien wel meer dan dat.
Leestip
Dit is een heerlijk geromantiseerde biografie van een van de belangrijkste vrouwelijke farao’s uit het Oude Egypte. Haar naam, Hatsjepsoet, doet bij de meeste lezers geen belletje rinkelen omdat er eigenlijk niet zoveel geweten is van haar ongeveer 20 jaar lange regering. Bovendien is het zo goed als zeker dat zij na haar dood bewust uit de geschiedschrijving ‘gewist’ werd, omdat... een vrouw geen farao kon zijn.
Om Hatsjepsoet nog even te situeren: zij regeerde zo"n 150 jaar of 5 generaties eerder dan Echnaton en de welbekende Toetanchamon, die allen tot dezelfde 18e dynastie behoorde die over Egypte regeerde tijdens het Nieuwe Rijk.
Het verhaal wordt opgebouwd vanuit verschillende schijnbaar losstaande personages. Daardoor geeft het misschien de indruk ietwat traag op gang te komen, maar naarmate je vordert, vallen de puzzelstukjes in elkaar en weten de historische personages elkaar te vinden.
Het moet Barbara Veenman, theologe en docent met enkel 3 historische romans op haar naam, enorm veel onderzoek gekost hebben om zo nauwkeurig de oud-Egyptische geschiedenis in beeld te brengen. Het is met een onwaarschijnlijke en verbluffende kennis waarmee ze de personages, historische feiten, het alledaagse leven, de godsdienst, de geografie, de politiek, de militaire veroveringstochten, de ambachten, de scheepvaart, elk detail...in het verhaal zet. Dat ze ernaar verwijst in de vorm van voetnoten, doet niets af van het fascinerende verhaal, integendeel. Telkens er weer een naam, plaats of feit opduikt, heb je zin om in de geschiedenisboeken te duiken. De auteur helpt je daarbij een handje want voegt achteraan in het boek een overzicht van namen en een landkaart bij.
Ook al is dit een kloefer van 440 pagina’s, je kan het boek moeilijk naast je neerleggen. Het kriebelt om meteen een reisje naar Egypte te boeken om de dodentempel van Hatsjepsoet in Deir el-Bahari te bezoeken, niet zo ver van de Vallei der Koningen (waar o.a. het graf van Toetanchamon werd ontdekt). Haar graf is echter nog niet ontdekt maar daar wordt hard aan gewerkt door een Pools-Egyptisch archeologisch team.
Binnenkort horen we dus misschien nog meer over deze opmerkelijke vrouw in de geschiedenis!
Synopsis
Kroniek van de Egyptische koningin/regentes Hatsjepsoet.