Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

Een feministische hervertelling van de Ilias

25 maart 2020

Briseis geniet als koningin van Lyrnessus de hoogste status wanneer haar stad aangevallen wordt door de Grieken o.l.v. Achilles. Haar man en broers worden vermoord, maar de vrouwen wacht een erger lot. Zij worden slaven en belanden in het bed van de overwinnaar. Briseis wordt eigendom van Achilles en moet verder als slavin in het Griekse kamp. Ze zal het voorwerp worden van een ruzie tussen Achilles en Agamemnon, de leider van het Griekse leger, die allesbepalend is voor het verdere verloop van de oorlog.

Dit boek geeft een vrouw uit het verliezende kamp van de meest beruchte oorlog ooit een stem. Sommige scènes doen naar adem happen. Vrouwen hebben weinig te zeggen over wat er met hen gebeurt tijdens zo'n oorlog. Een mythe of niet, het gaat er in oorlogen nog altijd zo aan toe. Veel hebben we in al die eeuwen niet bijgeleerd.

Het verhaal focust ook op Achilles en diens relatie met Patroclus. Om die reden lees je halverwege ook zijn perspectief en dat breekt een beetje de band die je met Briseis aan het opbouwen bent. Om die reden zou ik dit boek ook niet meteen feministisch noemen. Het was waarschijnlijk nog sterker geweest als meerdere vrouwen een stem hadden gekregen.

Het is een frisse volwassen hervertelling van één van de mooiste verhalen aller tijden. Sterk geschreven. Eentje die je niet loslaat.

Synopsis

De Ilias van Homerus, het klassieke epos over de twist tussen Achilles en Agamemnon over prinses Briseïs in de Trojaanse Oorlog, wordt verteld vanuit het perspectief van Briseïs.

Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

De stilte van de vrouwen
Titel:
De stilte van de vrouwen
Auteur:
Pat Barker
# pagina's:
337 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026347023
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Grieks-Romeinse mythologie
Aanbevolen voor:
Nostalgici
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips