Halfvolwassen - Het leven zoals het is, met een kwinkslag. Zalig!
Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Het leven zoals het is, met een kwinkslag. Zalig!

29 december 2020

Samenvatting
Halfvolwassen is het eerste boek van Nele Van den Broeck, bekend als zangeres, actrice, columniste. Het is een bloemlezing van zo’n 88 korte verhaaltjes over haar leven, observaties en overpeinzingen van de laatste jaren tijdens haar verblijf in het hoge Noorden, in Londen of in haar thuisbasis Vlaams-Brabant. Een deel ervan verscheen eerder als column in De Standaard.

Leestip
Toen Leuven Leest haar ambassadeurs uitnodigde om Halfvolwassen te lezen, moest ik, benieuwd wat die lading zou dekken, niet lang nadenken. Ik was amper beginnen lezen toen ik al besefte dat de auteur me eerder vol – dan halfvolwassen leek. In dit boek legt Nele haar hele ziel bloot, gooit ze zonder boe of ba haar kwetsbaarheid, complexen, twijfels en angsten, haar achtbaan van emoties op tafel. Ze is “een patéke” - zoals ze dat in een bepaald dialect zouden zeggen- vol fratsen, vaak super grappig, soms zwaarmoedig maar nooit saai, altijd authentiek. Geen enkel thema is taboe, of het nu eenzaamheid, succes, liefde of depressie is. In se beschrijft Nele vanuit haar eigen belevingen, het binnenste van de mens, vaak met een flinke kwinkslag, dan weer met zelfspot of zelfmedelijden.
Halfvolwassen is “het leven zoals het is”, niet meer of niet minder, en bijgevolg voor iedereen herkenbaar, ongeacht de leeftijd. De onverwacht spitsvondige beeldtaal die Nele daarbij hanteert, vond ik bijzonder amusant en verfrissend.

Dit is geen boek dat je in een ruk uitleest; je slaat het open als je een verzetje of een opkikker zoekt of als je gewoon nieuwsgierig bent naar de avonturen van Nele. Het is een boek dat deugd doet; waarvan je de verhaaltjes met mate consumeert maar er dan wel met volle teugen van geniet. Deze “Nele ten voeten uit” is een absolute aanrader en ik kijk al uit naar het vervolg.
Go go go, Nele ! 😊

Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Titel:
Halfvolwassen
Auteur:
Nele Van den Broeck
# pagina's:
221
Aanbevolen voor:
Dagdromers ,
Wereldburgers ,
Grapjassen

Gerelateerde leestips