Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

It's a man's world

21 januari 2020

Violet Speedwell is een surplus vrouw. Haar broer en verloofde kwamen om in WOI. Op haar 38ste is ze daardoor nog steeds ongetrouwd en woont ze bij haar bemoeizieke moeder. Ze neemt de moedige beslissing om alleen te gaan wonen in Winchester, ver van haar moeder en alles wat ze kent. Het valt haar moeilijk om (financieel) te overleven. Maar dan loopt ze de kathedraal van Winchester binnen tijdens een ceremonie van een groep borduursters. Ze sluit zich erbij aan en stap voor stap bouwt ze zo haar eigen leven op in dit nieuwe dorp.

Chevalier schrijft goed en gedetailleerd. Ze kan een hele mooie setting creëren en schetst toffe personages. Je hebt heel makkelijk een klik met Violet die zowel onzeker als zelfstandig is. Het verhaal schuwt de taboes niet. Violet is duidelijk een vrouw in een mannenwereld. Een alleenstaande werkende vrouw zonder kinderen dan nog wel. Ik vond het daardoor wel heel jammer dat het einde best cliché is, ik had Violet iets onconventioneler gegund.

Het is geen verhaal boordevol actie. Er ligt veel aandacht op het handwerk en het luiden van de kerkklokken, twee ambachten die vandaag niet meer zo erg beoefend worden. Voor velen kan dit saai of complex worden, maar het sterke aan dit boek is dat het voor Violet ook complex is en dat je het dus echt vanuit haar standpunt mee bekijkt. Een mooi verhaal om je in mee te laten slepen.

Synopsis

In 1932 verandert het leven van een Engelse vrouw als ze zich aansluit bij een borduurvereniging.

Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

Een losse draad
Titel:
Een losse draad
Auteur:
Tracy Chevalier
# pagina's:
334 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789493081314
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Alleenstaande vrouwen
Aanbevolen voor:
Nostalgici
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips