Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Puik inzicht in de menselijke psyche

29 oktober 2021

Korte inhoud
Frau Berta Garlan is sinds 3 jaar weduwe als ze in de krant een aankondiging leest van een concert door haar vroegere jeugdliefde Emile, die ondertussen een bekende pianist geworden is. Ze voelt zich herleven en maakt plannen.

Leestip
De jonge weduwe is een vertaling van de hand van Jef Rademakers (schrijver, °1949) van Frau Berta Garlan, de eerste grote roman van Arthur Schnitzler. Schnitzler was de grote Oostenrijkse meester uit de fin de siècle en tijdgenoot en zielsverwant van Sigmund Freud. Beide mannen waren arts en Joods. Freud stak zijn bewondering voor Schnitzler niet onder stoelen of banken omwillle van zijn verbazingwekkend inzicht in de menselijke psyche, voornamelijk dan die van vrouwen. Het is inderdaad verbijsterend hoe waargetrouw AS de gedachtengang, de gevoelens, de angsten, dromen, verliefdheid ...van de jonge Berta beschrijft. Fascinerend om lezen, die innerlijke dialogen, die overigens zeer herkenbaar zijn. Jef Rademakers vraagt zich luidop af of AS die kennis heeft opgedaan tijdens 'veldwerk', tijdens zijn veelvuldige contacten en praatjes met vrouwen.
Anderzijds moest AS het niet te ver zoeken. Frau Berta Garlan is wellicht voor een groot stuk autobiografisch en gebaseerd op zijn avonturen met jeugdliefde Franziska Reich.

Frau Berta Garlan, de originele roman van AS verscheen in Wenen voor het eerst in 1900. Jef Rademakers vertaalde hem uit het Duits naar een wat archaïsch Nederlands anno 2020 maar eigenlijk valt dat nauwelijks op bij het lezen; het voelt eerder aan als heel normaal en behorend tot de tijdsgeest van het verhaal.

De jonge weduwe, spannend en romantisch. Een aanrader!

Synopsis

Een jonge weduwe reist naar Wenen om haar jeugdliefde te ontmoeten.

Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

De jonge weduwe
Titel:
De jonge weduwe
Auteur:
Arthur Schnitzler
# pagina's:
220 p. : ill.
Uitgeverij:
Borgerhoff & Lamberigts
ISBN:
9789463932011
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jeugdliefde
Aanbevolen voor:
Dagdromers ,
Nostalgici ,
Romantici
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips