Orlando King (trilogie) - Oedipus in Engeland
Elke D'hoker
Leestip van Elke D'hoker
professor Engelse literatuur en veellezer

Oedipus in Engeland

19 oktober 2021

Deze trilogie van Isabel Colegate dateert al van de jaren 1970 - Orlando King (1968), Orlando at the Brazen Threshold (1971), and Agatha (1973) – maar werd in 2020 opnieuw uitgegeven in één volume door Bloomsbury.

Het is een magistrale familiesaga die zich afspeelt in het midden van de twintigste eeuw in Engeland. Via het charmante hoofdpersonage Orlando King en zijn familie, biedt de trilogie een licht ironische, bij wijlen satirische, blik op de Britse politieke en maatschappelijke ontwikkelingen voor en na de tweede wereldoorlog.

Bijzonder is ook dat het boek plotlijnen en personages ontleent aan de Oedipus tragedies van Sophokles (Oedipus Koning, Oedipus in Colonnus en Antigone). Liefhebbers van Griekse tragedies kunnen zich dus bezighouden met het speuren naar allusies, ontleningen en omkeringen. Maar ook voor wie die achtergrond ontbeert, biedt dit boek een originele, meeslepende en beklijvende lectuur.

De personages hebben een grote psychologische diepgang en via hen word je als lezer meegenomen in het veranderende Engeland van de twintigste eeuw, waarin de traditionele verhoudingen tussen platteland en stad, tussen mannen en vrouwen, en tussen de "landed gentry" en de middenklasse op losse schroeven komen te staan. Colegate is zelf geboren in een adellijke familie en als geen ander weet ze hun pretentie en arrogantie genadeloos te doorprikken. Alle hoop is gericht op Agatha/Antigone om anders te gaan leven dan haar voorouders...

P.S. Na mijn enthusiaste ontdekking van Orlando King ben ik meteen op zoek gegaan naar andere boeken van Isabel Colegate (ze leeft nog, maar is al 90 jaar). En ook The Shooting Party is een pareltje: een scherpzinnig, satirisch maar tegelijk nostalgisch portret van de Engelse upper-classes net voor de eerste wereldoorlog. Het is korter dan de trilogie, dus misschien leuk om te beginnen...

Elke D'hoker
Leestip van Elke D'hoker
professor Engelse literatuur en veellezer

Titel:
Orlando King (trilogie)
Auteur:
Isabel Colegate
# pagina's:
582

Gerelateerde leestips