Karen Verachtert
Leestip van Karen Verachtert
“Il y a un autre monde mais il est dans celui-ci." (Paul Éluard)

Meeslepende summer read vol liefde en intriges

1 augustus 2022

Een eindeloos durende zomer aan zee, verliefdheden en intriges, ... dit boek bevat alle ingrediënten voor de perfecte summer read.

Het ritme van de jaarlijkse familievakantie, dat normalerwijze bestaat uit lome dagen die in elkaar overgaan, wordt bruusk verstoord door de komst van de Godden broers. De ene zelfverzekerd, onweerstaanbaar en meteen geliefd door iedereen, de andere zwijgzaam en afzijdig.

Toegegeven, niet alle personages worden even diep uitgewerkt (zus Tamsin zien we bijvoorbeeld uitsluitend als een typisch paardenmeisje – realistisch, dat wel) en soms blijven het misschien te zeer archetypes die tegenover elkaar worden gesteld, maar wie houdt er niet van een dramatische opbouw en ontknoping, vooroordelen die niet blijken te kloppen en het evenwicht dat weer wordt hersteld?

Het boek ademt heimwee en/of verlangen naar de zomers van toen, al waren die zeker niet altijd rozengeur en maneschijn. De ik-persoon (de oudste van vier tieners) verwoordt het treffend: "When people express nostalgia for youth, I always suspect they have inadequate recall." (p. 190)

Haar observaties zijn grappig op een intelligente manier. Ze stelt de volwassenen voor als kinderlijk naïef en onwetend over de complexiteit van een tienerleven.

'Seems a nice boy,' said Dad.
A nice boy?
I smiled and nodded kindly to protect him from his own tragically flawed lack of insight.


(p. 140)

Deze young adult beschrijft realistisch hoe je in de greep kan komen van een destructieve verliefdheid die je eigenwaarde aantast en je rationeel beoordelingsvermogen tijdelijk overschaduwt. Intens en meeslepend, ook voor volwassenen 😉

Synopsis

Net als elk jaar brengt een gezin een onbezorgde vakantie door aan het strand. Een van de vier kinderen (ik-persoon) overziet alles en vertelt over de Godden broers, de charmante Kit en de onopvallende Hugo. Die tegengestelde karakters zijn de aanleiding voor een opeenstapeling van gebeurtenissen. Vanaf ca. 15 jaar.

Karen Verachtert
Leestip van Karen Verachtert
“Il y a un autre monde mais il est dans celui-ci." (Paul Éluard)

De Godden broers
Titel:
De Godden broers
Auteur:
Meg Rosoff
# pagina's:
164 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024592357
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zomer, Familie, Disfunctionele gezinnen
Aanbevolen voor:
Dagdromers ,
Nostalgici ,
Romantici
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd

Gerelateerde leestips