A Swim in a Pond in the Rain (In which four Russians give a masterclass in writing, reading and life) - Leren lezen en leven
Elke D'hoker
Leestip van Elke D'hoker
professor Engelse literatuur en veellezer

Leren lezen en leven

9 november 2021

George Saunders is al lang een van mijn favoriete auteurs van korte verhalen. Zijn verhalen gaan vaak over morele dilemma's waarmee mensen in alledaagse, zij het vaak licht dystopische situaties, geconfronteerd worden. Tenth of December is een aanrader en je kan veel van zijn verhalen ook gratis beluisteren op de podcast van The New Yorker, waarin hij vaak publiceert.

Hij doceert ook creatief schrijven aan de vermaarde Iowa Writers' Workshop en nu heeft hij hierover ook een geschreven. Het is geen klassiek "how to write a story" handboek, maar eerder een reeks lecturen van zeven klassieke Russische korte verhalen, van Tsjechov, Gogol, Tolstoy, en Turgenev. De verhalen zijn ook opgenomen in het boek en vervolgens legt Saunders op meesterlijke wijze uit hoe de auteur de verhalen zodanig opbouwt dat de lezer wordt meegezogen in het verhaal en vervolgens wordt aangezet tot nadenken en tot het in twijfel trekken van zekerheden.

Saunders' stem begeleidt je op die lectuur als die van een bedachtzame en slimme leermeester die je ook zelf dingen laat ontdekken in de verhalen. Je komt zo tot nieuwe inzichten in die verhalen maar wordt ook een betere lezer van korte verhalen - een genre dat om meer traagheid vraagt dan een meeslepende roman.

Tegelijk bevat het boek ook veel levenswijsheid - die van die grote Russische auteurs, maar even goed die van Saunders zelf. Dit is een boek dat boek dat te klasseren valt: het is non-fictie, maar over (en met) fictie; het is wijs, grappig en prachtig geschreven; en het nodigt uit tot herlezen (zowel de Russen als Saunders zelf).


Elke D'hoker
Leestip van Elke D'hoker
professor Engelse literatuur en veellezer

Titel:
A Swim in a Pond in the Rain (In which four Russians give a masterclass in writing, reading and life)
Auteur:
George Saunders
# pagina's:
410
Aanbevolen voor:
Fijnproevers ,
Romantici

Gerelateerde leestips