Eva Caers
Leestip van Eva Caers
I always carry a heavy handbag, since it's full of books

Een grote last op kleine schouders

29 maart 2023

Tegen de achtergrond van het Glasgow van de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw volgen we het leven van Hugh 'Shuggie' Bain, een jongetje dat met zijn moeder, halfzus Catherine, halfbroer Leek en grootouders in een klein appartement woont. De vader van Shuggie is taxichauffeur en is voor Shuggie eerder buiten beeld, tot ongenoegen van diens moeder. Zij (Agnes) lijdt namelijk aan een alcoholverslaving, die langzamerhand het gezin uit elkaar drijft. Wanneer Shuggie's grootouders sterven, zijn vader definitief zijn moeder verlaat en Catherine trouwt en verhuist, blijven Shuggie en Leek alleen over met hun moeder. Het is een troebel bestaan met veel ellende, maar toch blijft Shuggie trouw aan zijn moeder.

Shuggie Bain van Douglas Stuart is (naar mijn mening) een zeer terechte winnaar van de Booker Prize. Het verhaal, dat met momenten bijzonder donker is, grijpt je onherroepelijk naar de keel, maar maakt vooral indruk door de sterke band tussen moeder en zoon. Het is een boek dat aan je hart blijft kleven, en daar een bijzonder plekje krijgt.

Synopsis

In het Glasgow van de jaren tachtig probeert de jongste zoon van een gebroken en straatarm gezin voor zijn alcoholische moeder te zorgen.

Eva Caers
Leestip van Eva Caers
I always carry a heavy handbag, since it's full of books

Shuggie Bain
Titel:
Shuggie Bain
Auteur:
Douglas Stuart
# pagina's:
430 p.
Uitgeverij:
Picador
ISBN:
9781529019292
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Armoede, Glasgow, Alcoholisme, Disfunctionele gezinnen, Schotland ; 1980-, Moeder-zoonrelatie
Aanbevolen voor:
Burengluurders ,
Fijnproevers
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips