Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Eenzaamheid en de zoektocht naar liefde vanuit de ogen van een twintiger

24 juni 2020

Paul is een 27-jarige leerkracht Nederlands, gescheiden van Christine die ervan door is met een sportleraar. Op een filmbespreking en -vertoning geraakt hij aan de praat met Ava, een arts die net gebroken heeft met Peter.

En ook al zijn ze heel verschillend, toch vinden Paul en Ava elkaar, niet enkel in hun gezamenlijke passie voor film maar ook in hun gesprekken over hun zoektocht naar liefde en geluk. Paul zoekt in een liefdesrelatie vooral naar geborgenheid en stabiliteit en doet dat vooral via contactadvertenties terwijl Ava het leven en de liefde neemt zoals die komt, zolang de vonken er maar afvliegen.

Terwijl Paul – niet zonder enige moeite - contact legt met achtereenvolgens Louise, Esther en Bénédicte, zijn Ava en zijn ex Christine voortdurend in zijn hoofd aanwezig. Maar Ava is het type dat de dag plukt en op zoek naar pure en eeuwige passie een avontuurtje niet schuwt. En dan, als ze wordt opgeroepen bij een aanrijding met een trein, verschijnt de machinist Bernard in haar leven. Maar is hij wat Ava zoekt en wat is Paul dan voor haar?

Leestip

Zonder Liefde is chronologisch opgebouwd vanuit Paul, het ik-personage rond thema’s als liefde, lust, seks, jaloezie, eenzaamheid, veerkracht.

De eerste 60 pagina’s leken wat traag op gang te komen maar daarna steeg het tempo. Complexe zinnen vind je hier niet, wel vlot leesbare taal met heldere observaties en trefzekere beschrijvingen van bv. een weinig aantrekkelijk lichaamskantje of een expliciete seksscène. Hier en daar kan je een treffende metafoor smaken zoals deze op p. 75 : "Ook zij was na de schipbreuk van mijn huwelijk voorgoed van me weggedreven, samen met nog andere familieleden en vrienden van Christine, die uiteindelijk slecht verstekelingen in mijn leven zijn gebleken."

Tot op het einde hangt er een zekere spanning in het verhaal en ben je nieuwsgierig naar een al dan niet happy end, maar het eindigt waar het begint: bij Paul en zijn hond Fjodor.

Echt vrolijk werd ik niet van Zonder Liefde. Vanop de zijlijn kijk je, niet zonder enig medelijden, naar twee jongvolwassenen op zoek naar liefde en geluk. Ook de omslag met zijn bruingeelrode tinten en een grijs middenvlak helpt niet echt bij de ietwat sombere sfeer.
Toch kan ik de stijl van Brijs wel smaken en duik ik weldra in een van zijn andere romans. :-)


Synopsis

Een leraar kijkt terug op een periode in zijn leven waarin hij hecht bevriend was met een vrouw die net als hij teleurgesteld was in de liefde, maar heel anders met die ervaring omging.

Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Zonder liefde : roman
Titel:
Zonder liefde : roman
Auteur:
Stefan Brijs
# pagina's:
221 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789025452681
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vriendschap
Aanbevolen voor:
Nostalgici ,
Romantici
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips