Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Antwerpen in de 16e eeuw schitterend in beeld gebracht én in een nieuw licht geplaatst dankzij diepgaande research!

16 juni 2021

Samenvatting
In de laatste jaren van zijn leven blikt Beer vanuit zijn nieuwe thuisstad Amsterdam terug op zijn leven in zijn geliefde Antwerpen dat hij moest ontvluchten omwille van de beeldenstorm. Antwerpen was in de 16e eeuw een wereldstad en floreerde dankzij de handel. Maar tegelijkertijd heerste er ook angst en spanning omwille van de strenge Spaanse overheersing, de inquisitie, de godsdienststrijd. Beer maakte deze tijd vanop de eerste rij mee want in zijn herberg kwam god en klein pierke over de vloer. “Den Engel” was een ontmoetingsplek voor handelaars en reizigers, intellectuelen en schilders, edelen en opstandelingen. Woelig was het ook in Beer zijn hart door het verlies van 3 vrouwen. En dan, temidden van deze onrust, verschijnt een wildevrouw in het leven van deze wildeman.

Leestip
Deze historische roman uit 2020 werd overladen door lovende recensies en wordt nu al betiteld als Jeroen Olyslaeger’s meesterwerk. Wat zou ik daar nog aan kunnen toevoegen? Wat zou jou over de streep trekken om ook in deze turf te duiken?

Omvergeblazen ben ik door de research van zijn boezemvriend Stef Franck! Omdat hij bij het uitspitten van de bronnen over het 16e eeuwse Antwerpen, het bestaan van de wildevrouw van onder het stof haalde en daarmee mening historicus met verstomming sloeg. Een meer gepaste titel voor dit verhaal was nauwelijks te bedenken.

Overdonderd ben ik over de manier waarop J.O. helemaal in de huid van zijn hoofdpersonage Beer kroop om hem in te passen in al die historische feiten en figuren. Geuzen, beeldenstormers, calvinisten, de cartograaf Abraham Ortelius, Margareta van Parma, Filips II, Pieter Bruegel en zijn Dulle Griet, Hendrik van Brederode, de Hertog van Alva, Willem van Oranje...Bij de meesten van ons zweven die namen ergens vaag daar in een hoekje van onze bovenkamer maar hoedje af voor J.O. die ze puik op hun plek plaatst in het leven van Beer.

Een oeverloze bewondering heb ik voor J.O.’s discipline en energie! Wist je dat hij 2 jaar lang writer in residence in de sinjorenstad was en dag in dag uit in het Vleeshuis zat te schrijven?

Geïntrigeerd ben ik door de rol die ‘Pier den Drol’ - Bruegel dus, mijn favoriet schilder – toebedeeld kreeg. Eigenlijk zou ik heel graag weten of die echt in Beer’s herberg ‘Den Engel’ pinten ging pakken :-).
En zo kan ik nog even doorgaan.

Ook gebeten om er meer over te weten? Deze podcasts brengen je helemaal in de sfeer: https://www.debezigebij.nl/boek/wildevrouw/
https://klara.be/de-wereld-van-wildevrouw-met-jeroen-olyslaegers-0

Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Wildevrouw
Titel:
Wildevrouw
Auteur:
Jeroen Olyslaegers
# pagina's:
415 p. : ill.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403113012
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Beeldenstorm
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips