Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

Verbroken beloftes, een roman

24 juni 2020

"Verbroken beloftes" van Jenny Offill (°1968), die in 1999 debuteerde met "Last things" vertaald als "De laatste dingen", is een bijzonder origineel geschreven boek. Offill schrijft met een humoristische ondertoon, ontroerend en soms hartver-scheurend. Offill geeft les in creatief schrijven aan de Columbia University en werkt aan Brooklyn College en Queens University of Charlotte.
“Verbroken beloftes” wordt in de ik-vorm geschreven.

Het is even wennen aan de aparte schrijfstijl. Ieder hoofdstuk bestaat uit korte alinea's die over iets heel anders gaan, maar toch met elkaar verweven zijn. Weetjes, feiten, gezegden worden afgewisseld met citaten van filosofen of dichters. De korte zinnen passen bij de afstandelijke beschouwingen van de ik-figuur, die zichzelf 'de echtgenote' noemt, haar man 'de echtgenoot' en haar kind 'Kleintje'. Het boek gaat over het leven van de ik-figuur; haar jonge leven, huwelijksaanzoek, het getrouwd zijn, de geboorte van haar dochter en haar huwelijksproblemen… Uit de vertelstijl van de echtgenote blijkt een zekere afstandelijkheid, die aan de basis ligt van het elkaar groeien van beide partners.

Enkele fragmenten :

Over de huilbaby…
“Ook de verste afstand die ik kon sprinten voor het geval ze weer begon te krijsen en ik naar huis moest. Dit soort berekeningen waren belangrijk, want ze schreeuwde veel in die tijd.”

Over de lange gefragmenteerde dagen als moeder...
“De zorg voor haar vereiste het herhalen van een reeks taken die stuk voor stuk zowel dringend als eentonig waren. Ze scheurden de dag in snippertjes.”

Het is geen klassieke roman, maar een boek dat je bekoren kan of juist niet. . Het is een verhaal over de liefde, het huwelijk, de aandacht die veranderd in sleur. Je leest veel, ook al staat er weinig. Offill is sterk in het weglaten van woorden en zinnen. Toch is dit een boek waarin veel gezegd wordt. “Zijn dieren eenzaam? Andere dieren, bedoel ik.”

Deze filosofische, literaire roman doet je nadenken, overpeinzen, mijmeren en soms herlezen, kortom ik beveel dit boekje bijzonder warm aan. Al kan het zijn dat de fragmentarische schrijfstijl niet iedereen ligt.


Verbroken Beloftes - Jenny Offill
Genre: Roman
Hardcover - 189 pagina’s
ISBN: 978 90 445 3397 2
Uitgever: Uitgeverij De Geus Verschijningsdatum: februari 2015
Uit het Engels vertaald door: Roos van de Wardt

Synopsis

Aan de hand van korte fragmenten over allerlei onderwerpen van Einstein tot advies voor de huisvrouw uit 1896 wordt een beeld geschetst van een modern huwelijk.

Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

Verbroken beloftes
Titel:
Verbroken beloftes
Auteur:
Jenny Offill
# pagina's:
189 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044533972
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Identiteit
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips