Alle klassieke elementen van een lekkere roman plus een flinke brok geschiedenis... Heerlijk! Meer moet dat niet zijn :-)
Samenvatting
Na de dood van haar vader vertrekt Tiggy D’apliese vanuit Geneve naar Schotland waar ze op het landgoed van Charlie Kinnaird wilde katten gaat uitzetten. Ze ontmoet er de oude gypsy Chino die heel wat over haarzelf lijkt te weten en haar vertelt over Lucia, een flamencodanseres uit Sacromonte bij Granada die wereldberoemd werd. Tiggy raakt geïntrigeerd door zijn verhalen en trekt naar Granada om er uiteindelijk een belangrijk stuk van haar eigen verleden te ontdekken.
De rest verklap ik niet, dat moet je zelf lezen..:-)
Leestip
Geen beter moment om aan een klepper als deze (740 p.) te beginnen als tijdens de Coronaquarantaine. De vrijgekomen avonden konden zo dagelijks voor dik een halfuurtje ingevuld worden op een heerlijk bankje in de zon met in de hand deze internationale bestseller van Lucinda Riley. De auteur was me compleet onbekend, maar toen de ochtendradio enkele weken eerder “De zon”, haar nieuwste roman, de hemel inprees, geraakte ik gefascineerd in ‘ De zeven zussen’, haar zevendelige reeks. Elke roman zou gebaseerd zijn op een historisch personage en werkelijk bestaande plaatsen, en daar kik ik op! Toen in de bib mijn oog viel op deel 5 dat zich afspeelt in Schotland en Spanje, was ik helemaal verkocht. Het werd dus “The Moon Sister – Tiggy’s Story" in plaats van “De zon”...
In de 46 hoofdstukken van “The Moon Sister” reigt Lucina Riley een duale tijdslijn aan elkaar. Er is enerzijds het hedendaagse verhaal van de 25-jarige Tiggy op het Schotse landgoed Kinnaird en anderzijds dat van de flamencodanseres Lucia Amaya Albaycin in het Granada uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
De Ierse schrijfster Riley verdiepte zich voor deze roman zowel in het leven van een zigeunergemeenschap in Granada voor en tijdens de Spaanse burgeroorlog als in dat van een rijke ‘laird’ in de Schotse highlands in de 21e eeuw.
Ook komen verschillende thema’s uit een mensenleven in het boek subtiel aan bod: er is de macht van het geld, armoede, discriminatie, liefde, spiritualiteit, sexuele intimidatie, familie, roem, pijn, verlies en hoop. Maar altijd is er de zoektocht naar wie het hoofdpersonage als mens werkelijk is en dat maakt het boek best wel verslavend, want voor elke lezer herkenbaar.
Al snel kriebelde het tijdens het lezen ook danig om het verhaal te toetsen aan de geschiedenis. En dan ontdek je dat Lucia een pseudoniem is voor de wereldberoemde flamencodanseres Carmen Amaya, die leefde van 1913 tot 1963. Ook haar vrienden en familieleden stonden model voor de personages in het boek. En dat deed de goesting om deze roman te verslinden enkel maar toenemen...
Ook al liggen de roots van Carmen Amaya, de échte Lucia, in Barcelona, een ding weet ik zeker. De volgende keer dat ik in de buurt ben van Granada, ga ik op ontdekking naar de grotten van Sacromonte, de wijk van los gitanos waar Lucia opgroeide.
(Ik las deze roman in het Engels. In de Nederlandse vertaling luidt de titel ‘Maan: Tiggy's verhaal’)
Synopsis
Zeven zussen krijgen na het overlijden van hun rijke adoptiefvader aanwijzingen over hun afkomst. Deel 5 gaat over Tiggy die in Spanje op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis.