Elke D'hoker
Leestip van Elke D'hoker
professor Engelse literatuur en veellezer

Levenslessen van een TV-kok

6 februari 2024

Het hoofdpersonage van Lessen in Chemie, Elizabeth Zott, zal het allicht niet eens zijn met mijn titel: ze ziet zichzelf immers niet als populaire TV-kok, maar als wetenschapper, slechts tijdelijk genoodzaakt haar missie als onderzoeker te staken als gevolg van het aanstootgevend seksisme van haar collega's en bazen. Het verhaal speelt zich af in Californiƫ in de late jaren '50, voor de tweede feministische golf, maar de woede van Zott over de discriminatie van vrouwen en de onvrede van de huisvrouwen die ze op TV lessen in koken, chemie en zelfbeschikking geeft zijn duidelijk tastbaar. Er is niet veel nodig om hen tot revolte aan te zetten.

Dit is een heerlijk boek: slim, wijs, heel grappig, en uiterst meeslepend. We leven mee met de onfortuinlijke Elizabeth die vastberaden haar eigen overtuigingen volgt en zich van de heersende geplogenheden en genderrollen niets aan trekt. Ze heeft gelukkig een vroegwijze dochter en een slimme hond die haar in alles steunen. En ze leeft zich uit in roeien. Bovendien is een stille weldoener haar goedgezind...

Na het lezen ben je als lezer blij dat er toch al wat veranderd is op vlak van vrouwenrechten en genderpatronen sinds de jaren 50, hoewel sommige attitudes toch nog erg herkenbaar zijn.

Synopsis

Een briljant scheikundige moet als vrouw in de jaren zestig moeite doen om academische erkenning te krijgen.

Elke D'hoker
Leestip van Elke D'hoker
professor Engelse literatuur en veellezer

Lessen in chemie
Titel:
Lessen in chemie
Auteur:
Bonnie Garmus
# pagina's:
382 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789022598399
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen en wetenschappen, Rollenpatronen, Vrouwenemancipatie, Alleenstaande moeders, Tijdsbeeld ; 1960-1970, Wraak
Aanbevolen voor:
Grapjassen ,
Romantici ,
Wereldverbeteraars
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips