Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

Het Hollandse huis, een familiekroniek

20 mei 2020

Het Hollandse Huis, een familiegeschiedenis

In Het Hollandse huis beschrijft Ann Patchett (Los Angeles, 1963) op beklijvende wijze hoe mensen zich vastklampen aan elkaar en aan hun perceptie van de werkelijkheid. Hele levens worden beheerst door het feit dat het zo moeilijk is een interpretatie of een vertrouwde rol (die van misdeeld erfgenaam) los te laten. Het is een roman over obsessies en familiebanden, wraak en vergiffenis, over bezit (rijkdom) en verlies (armoede).

Het huis dat model heeft gestaan is het huidige Ropsley House.

In Het Hollandse huis lezen we hoe Danny nauwgezet, maar toch niet geheel betrouwbaar, navertelt hoe zijn vader vastgoedondernemer, Cyril Conroy, het “Hollandse huis” met de inboedel van de laatste Van Hoebeek-telg koopt van de bank. Hij koopt het als een verrassing voor zijn vrouw, maar het huis zal uiteindelijk alles en iedereen waar hij van houdt te gronde richten.

Danny’s moeder kan niet aan het huis wennen en verlaat het gezin om zich te verliezen in de zorg voor anderen. We vernemen de komst van een stiefmoeder, de daarop volgende onverwachte dood van de vader, en het verlies van het huis wanneer Danny en zijn zus Maeve door de clichématige boze stiefmoeder uit het huis gezet worden. We lezen hoe hij in de voetstappen van zijn vader treedt: hoe hij kiest voor een carrière in het vastgoed. We zien hoe de geschiedenis zich herhaalt als ook hij zijn vrouw een huis cadeau doet.

Het enige waar Danny en zijn zus op kunnen rekenen is hun liefde voor elkaar, en hun onverbreekbare bijna symbiotische band bepaalt hun toekomst.

Het verlies van zijn moeder doet Danny niet zoveel, beweert hij, hij was nog te klein. Maar Patchett toont hoe zijn hele leven erdoor ontwricht is.

Vluchtende vaders zijn tot daaraan toe, maar moeders die weglopen: dat kán niet.

Het klinkt door in zijn latere leven, dat we volgen tot hij in de vijftig is – als moeder eindelijk op haar schreden terugkeert, is hij allang volwassen. In tegenstelling tot zijn zus Maeve, die erin slaagt vergevingsgezind te zijn blijft Danny het moeilijk hebben om met zijn moeder om, te gaan.

Heel sterk zijn de karaktertekeningen in deze roman, en de ontwikkeling die zowel Danny als zijn zus Maeve doormaken.

Een familieverhaal waarin je het huis ook als een personage kunt zien.

Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

Het Hollandse huis
Titel:
Het Hollandse huis
Auteur:
Ann Patchett
# pagina's:
368 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403173702
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Broer-zusrelatie
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips