Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

Het complot van Laken, een historische thriller

2 april 2020

Johan Op de Beeck is gekend voor zijn vlot leesbare non-fictie boeken van o.a. “Napoleon” en “De zonnekoning”, met deze eerste historische thriller plaatst hij zich beslist in het rijtje van de betere thrillerschrijvers. Als we denken aan historische thrillers die zich afspelen in de tweede wereldoorlog komen we al snel uit bij wijlen Philip Kerr, die uitmuntte in dit genre met Bernie Gunther als protagonist.

De ontstaansgeschiedenis van "Het complot van Laken" is wel bijzonder, ruim 45 jaar geleden, vernam ex-nieuwsanker en journalist Johan Op de Beeck de verhalen van ex-geheim agent Jef van Hooff, de kapper van zijn moeder. Van Hooff vertelde dat hij in een complot rondom de Belgische koning Leopold III een rol had gespeeld.


De Duitsers vallen in mei 1940 België binnen. Er is voor de Belgische strijdkrachten geen beginnen aan en al snel volgt de capitulatie, tot grote woede van soldaat Jef van Hooff. Gewapend met een groot hart én de overtuiging het tegen de Duitse bezetter te willen opnemen, besluit hij met vrouwlief over de Pyreneeën te vluchten naar het Engelse Gibraltar. Van daar wil hij naar Engeland om daar tegen de Duitsers te vechten. Zijn vrouw wil echter halverwege de reis terug en zo arriveert Van Hooff uiteindelijk zelf in Londen. Daar wordt hij omgevormd tot geheim agent…

In België flirt koning Leopold openlijk met de nazi’s -en wat minder openlijk met Lilian Baels - tot woede van de meeste Belgen. Jef van Hooff wordt samen met een vrouwelijke metgezel geparachuteerd in België om te pogen koning Leopold tot inzicht te laten komen dat het nazisme niet de juiste kant is. Maar al vanaf het begin van de missie lopen dingen anders dan Van Hooff in gedachten had.

Met “Het complot van Laken” heeft Johan op de Beeck een historisch epos geschreven waarin zowel spanning, non-fictie als romantische ingrediënten zitten en dat overgoten met een sausje van authenticiteit.

Op de Beeck lijkt met het boek vooral mee te willen geven dat we niet mogen vergeten hoe jonge mensen streden voor onze vrijheid en daarbij vaak enorm veel gevaar liepen. Aan dit soort waargebeurde onzelfzuchtigheid, gecombineerd met moed, brengt “Het complot van Laken” hulde, alleen daarom is dit een boek om te koesteren.

"Het complot van Laken" licht een tip op van een versluierd verleden dat leidde tot de koningskwestie en toont aan wat de consequenties zijn van afgunst tussen inlichtingsdiensten.

Synopsis

Als Belgie͏̈ tijdens de Tweede Wereldoorlog is bezet door de Duitsers, besluit Jef Van Hooff geheim agent te worden en krijgt hij een riskante opdracht.

Filip Rooryck
Leestip van Filip Rooryck
A mind needs books like a sword needs a whetstone (R.R. Martin)

Het complot van Laken : historische thriller
Titel:
Het complot van Laken : historische thriller
Auteur:
Johan Op de Beeck
# pagina's:
595 p., [11 p. platen]
Uitgeverij:
Horizon
ISBN:
9789492958341
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
België ; Wereldoorlog II
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips