Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Mooie 'biografie" van een familie in een microkosmos

3 april 2021

Inhoud
Voor deze leestip koos ik een keertje iets anders: geen historische of psychologische roman, geen bundel humoristische columns. Nee, deze keer een beschrijving van het ‘gewone’ leven van Ingrid Barrøy en haar ouders, tante en opa op een fictief eiland met dezelfde naam, ergens in het hoge noorden van Noorwegen. Het is zo’n boek waarvan je in eerste instantie denkt dat er weinig gebeurt, terwijl de personages natuurlijk wel veel beleven over de jaren heen, ook al is dat niet in 2 zinnen samen te vatten.

‘De Onzichtbaren’ situeert zich vermoedelijk ergens in de eerste helft van de 20e eeuw. Het leven op Barrøy is keihard. Ver van het vasteland en de rest van de wereld is elke dag een strijd tegen de grillen van moeder natuur met barre kou en bakken regen, tegen de woeste zee, maar ook tegen de armoede en de sleur. Kinderen worden groot, vreemden komen en gaan, ouderen sterven. De melkboot die aanmeert wordt als een evenement ervaren, net zoals het sporadische bezoek van familie van een naburig eiland...

Leestip

Roy Jacobsen is een van de meest succesrijke auteurs van Noorwegen. Inspiratie voor deze succesroman ging hij zoeken bij zijn eigen kindertijd, wanneer hij met zijn ouders naar hun zomerhuis op Donna, een gelijkaardig eiland bij de Lofoten, trok.
‘De usynlige’ is sinds zijn verschijning in 2013 al in meer dan 20 talen vertaald, waaronder in het Nederlands als ‘De onzichtbaren’. De Engelse versie ‘The Unseen’ stond in 2017 op de shortlist van de Man Booker International Prize.

De roman telt 253 pagina’s verdeeld over 53 hoofdstukjes van telkens 4-6 pagina’s.
Hij is geschreven in een eerder sobere vertelstijl met korte eenvoudige zinnen, behalve dan de allerlaatste pagina; die is het allermooist en lijkt wel een gedicht, een ode aan het leven op de eilanden. Heimwee naar vroeger.

Voor de ene lezer lijkt dit soort leven misschien idyllisch, voor mij persoonlijk deed het verhaal wat onwezenlijk, onwerelds, vreemd, zelfs wat ‘buitenaards’ aan... Maar het is en blijft een mooie en aandoenlijke beschrijving van een -voor mij- onbekend leven, ver van de gewone wereld.
Een 'biografie' van een familie in een microkosmos’...

Synopsis

Begin 20ste eeuw groeit een meisje, letterlijk en figuurlijk, met tegenwind op op een eilandje voor de Noorse kust, dat niet te zien is vanaf de kust, maar vanwaar het vasteland wel te zien is.

Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

De onzichtbaren
Titel:
De onzichtbaren
Auteur:
Roy Jacobsen
# pagina's:
251 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403196602
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie
Aanbevolen voor:
Burengluurders ,
Nostalgici ,
Romantici
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips