Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Aangrijpende lokale geschiedenis in een verhalend jasje!

11 februari 2020

Samenvatting
Mia Vanhoof, een alleenstaande vijftiger, onderzoekt en vertelt het verhaal van de historische figuur Katelijn Metsys. Samen met haar gelijkgezinde vriendin Antonia Van Roesmaal wordt zij op 15 juni 1543 ‘ tot den put’ veroordeeld op de Grote Markt in Leuven. De 16e eeuw is de tijd van de leer van Luther, vervolging wegens ketterij, er is de inquisitie en de pest. Naast het historische verhaal van Katelijn zijn er de belevingen van Mia zelf, de ik-persoon, voor wie Hugo, haar vroeg gestorven enige liefde, nooit ver weg is.

Leestip
In De schreeuw van Katelijn combineert Maria Jacques (1928-2009) een eenvoudig lineair historisch verhaal met de eigentijdse belevingen van de verteller Mia Vanhoof.
Dat de auteur voor deze roman tal van archieven uitgepluisd heeft, is duidelijk. Feiten, figuren en plaatsen worden in geuren en kleuren tot leven gewekt. Je waant je zelf in het 16e eeuwse Leuven van de schilder Kwinten Metsys, de filosoof Erasmus, de drukker Dirk Martens, de geograaf Gerard Cremer ‘Mercator’ en keizer Karel V. Heerlijk gewoon!
De personages worden psychologisch knap beschreven. Naarmate het boek vordert, ervaar je zelf het scala van emoties dat bij zowel Mia als bij Katelijne door het lijf giert. Bij de laatste is dat wanhoop, ongeloof, gelatenheid, doodsangst. Bij de eerste is er sympathie en verbondenheid maar ook een soort schuldbesef, machteloosheid en walging voor het onrecht dat Katelijn werd aangedaan.

Het is een spannend, aangrijpend en meeslepend boek en pas op het einde dringt de titel echt tot je door. Dat het boek ook een feministisch kantje heeft en misschien wel een bedekte aanklacht is omdat het verhaal in de loop der eeuwen onder de mat der Leuvense geschiedenis is geveegd, neem je er graag bij.

Als je ook maar een ietsiepietsie gepassioneerd bent door lokale geschiedenis, dan hoort dit boek in jouw boekenkast!

Synopsis

Een vrouw uit Leuven probeert te achterhalen waarom twee vrouwen van middelbare leeftijd in 1543 daar om hun hervormde geloof levend werden begraven.

Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

De schreeuw van Katelijn
Titel:
De schreeuw van Katelijn
Auteur:
Maria Jacques
# pagina's:
230 p.
Uitgeverij:
Davidsfonds
ISBN:
90-6306-430-6
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vlaanderen ; 16de eeuw
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips